Στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα με Μακρόν σε ασφάλεια και οικονομία

Το άριστο επίπεδο των Ελληνο – γαλλικών σχέσεων αναμένεται να επαναβεβαίωσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμάνουελ Μακρόν, στην δεύτερη κατ ιδίαν συνάντηση επί γαλλικού εδάφους τους τελευταίους 5 μήνες. Ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να απορρίψει εκ νέου την τουρκική επιθετικότητα, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί, όπου δραστηριοποιείται η γαλλική εταιρεία Total, όσο στο Αιγαίο και το μέτωπο της Λιβύης.

Το Παρίσι, εξάλλου, έχει ήδη καταδικάσει και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρό μήνυμα εκπέμπει η κατάπλευση στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ, το οποίο μαζί με μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα λάβει μέρος σε ασκήσεις νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στα ζητήματα, που φέρνουν εγγύτερα τις δύο χώρες και ένα από αυτά είναι η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η Αθήνα ενδιαφέρεται για την απόκτηση των ιδιαιτέρως ακριβών, πάντως, γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας αφήνει θετικό αποτύπωμα, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καθώς αντανακλά την επιμονή των ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία να αποφεύγει προκλητικές ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη ένα ζήτημα, που φέρνει κοντά τις δύο χώρες είναι η Οικονομία, καθώς η Αθήνα φαίνεται πως βρίσκει στο Παρίσι έναν καθοριστικό σύμμαχο στον τριπλό στόχο της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, την αξιοποίηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ( Anfas και Smps ) για αναπτυξιακούς σκοπούς το 2020, καθώς επίσης και για την καθιέρωση του Smoothing Mechanism, βάσει του οποίου θα μπορούν να μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται, εξάλλου και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με γαλλικούς επενδυτικούς κολοσσούς στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα: «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο. Στις εργασίες του φόρουμ θα συμμετάσχουν, επίσης, πλειάδα Ελλήνων Υπουργών, όπως οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Θεοχάρης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης. Απέναντι τους θα έχουν σημαντικές γαλλικές επιχειρήσεις, που ήταν παρούσες στην χώρα μας και τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως οι L Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κα.

ΣΧΟΛΙΑ