Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου σε στενό κύκλο

Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Τελευταίο αντίο σήμερα σε έναν άνθρωπο – σύμβολο, αγωνιστή έως την τελευταία στιγμή, μία εμβληματική μορφή της εθνικής αντίστασης και πηγή έμπνευσης για γενιές.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως το επιβάλλουν οι συνθήκες, θα γίνει σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 97 ετών, έχοντας διαγράψει μοναδική πορεία. Η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη θα κυματίζει μεσίστια, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια συμβολική απόδοση τιμών σε έναν «μεγάλο Έλληνα».

«Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν (…) τον συντροφεύουν» αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς του, η οποία παρακαλεί αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου.

Η κηδεία θα τελεστή δημοσία δαπάνη.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στον Απείρανθο της Νάξο και μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Ακολούθως διετέλεσε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.

ΣΧΟΛΙΑ