Πάτρα: Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με τους εργαζόμενους της Frigoglass

Tα μέτρα που προτείνει σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί το “λουκέτο”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε, χτες Πέμπτη 27 Ιούνη, πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα, με το ΔΣ του σωματείου της «Frigoglass» και εργαζόμενους στην επιχείρηση, στον πολυχώρο “Αγορά Αργύρη”.

Οι εργαζόμενοι τον ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε «καλή δύναμη» στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην πείρα από τις εξελίξεις στην Frigoglass. Όπως είπε, το εργοστάσιο είναι σύγχρονο και οι εργαζόμενοι έμπειροι με γνώσεις, ενώ ακόμα και στην περίοδο της κρίσης η εταιρία είχε κέρδη. «Παρόλα αυτά» συνέχισε, «η επιχείρηση πήρε μέτρα προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη, γιατί αυτό είναι ο στόχος του ιδιώτη καπιταλιστή: Θέλει να ξεζουμίζει όλο και περισσότερο τον εργαζόμενο, για να αυξάνει τη δική του κερδοφορία, να τα βάζει στην τσέπη του να κάνει άλλες επενδύσεις.

Κι όταν βλέπει ότι βρίσκει κερδοφορία μεγαλύτερη σε άλλες χώρες, να παίρνει το εργοστάσιό του κάποια στιγμή και να το πηγαίνει εκεί, αφήνοντας στο δρόμο, σαν στημένες λεμονόκουπες, όπου σωστά είπε ο συνάδελφός σας πριν, τους εργαζόμενους, σ’ αυτούς που στήριξε όλη αυτή την κερδοφορία, για να έχει αυτός να τρώει με τις πολλές χρυσές μασέλες και να πηγαίνει και τα λεφτά του τα ωραία στο εξωτερικό και να μην ξέρει τι έχει, κι ο κόσμος να βασανίζεται».

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το σύστημα» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «εμείς αποζητάμε μια κοινωνική ιδιοκτησία, παλεύουμε γι’ αυτή, ο εργάτης να είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Γιατί μόνο η εργατική τάξη παράγει αυτό τον πλούτο, οι ιδιώτες οι καπιταλιστές πλέον είναι παράσιτα στην κοινωνία, γιατί η οικονομία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, οι δυνατότητες που έχει η ίδια η επιστήμη, η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, η εργατική τάξη είναι εξειδικευμένη, είναι έμπειρη, υπάρχει επίσης αρκετό τεχνικό επιστημονικό δυναμικό ικανό να διευθύνει το ίδιο την παραγωγή, το ίδιο να καθορίζει τις τύχες του και τις νόρμες της παραγωγής με βάση ένα κεντρικό σχεδιασμό και βεβαίως συμμετέχοντας στις παραγωγικές συνελεύσεις του εργοστασίου που θα αποφασίζει για μια σειρά ζητήματα.

Γι’ αυτό λέμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να πάρει την εξουσία, αρκεί να καταλάβει τη δύναμή της. Δεν χρειάζονται καπιταλιστές – ιδιώτες για να κάνουν ανάπτυξη. Μπορεί η εργατική τάξη, άμα πάρει την εξουσία στα χέρια της, και να διευθύνει την παραγωγή και να κάνει την οικονομία να είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, δηλαδή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και να προχωράμε μπροστά.

Αυτό είναι το σημερινό, το σύγχρονο, το ρεαλιστικό και αυτό είναι η προοπτική της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πεισθεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης γι αυτό, το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση κάτω από διάφορους παράγοντες και βεβαίως εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι».

Να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

«Άρα λοιπόν» συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «συνειδητοποιώντας αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να επιλέξουμε με ποιους να πάμε και ποιους να αφήσουμε. Εμάς μας ξέρετε. Το θεωρούμε καθήκον μας, θεωρούμε αυτονόητο να είμαστε εδώ, όταν οι εργάτες της Frigoglass έχουν προβλήματα και τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου, να κλείσει ή να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να απολυθούν ή να μείνουν στις δουλείες τους.

Και βεβαίως, εδώ είμαστε σήμερα, δέκα ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, για να δώσουμε κι ένα μήνυμα: Ότι το εργοστάσιο πρέπει να μείνει ανοιχτό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμιά απόλυση, όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουν στη θέση τους. Και βεβαίως αυτό θα το παλέψουμε και τώρα και μετά τις εκλογές. Κι όσο πιο δυνατοί θα είμαστε, τόσο θα μπορούμε να πιέζουμε κυβερνήσεις, εργοδότες, παρατρεχάμενους, όσοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε ως εδώ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ήδη για κάθε εκδοχή. Σας λέμε ότι πρέπει να προστατευθούν οικονομικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Δηλαδή, για παράδειγμα, λέω κάποιες σκέψεις σκόρπιες: Αυτοί που είναι κοντά στη σύνταξη δεν μπορεί παρά να ενταχθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ με ασφαλιστικά δικαιώματα κανονικά, να έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, να τα καλύψουν ώστε να μην μείνουν ξεκρέμαστοι, να μπορούν να έχουν τη σύνταξη τους.

Το ταμείο ανεργίας, για όσους βρεθούν εκτός εργασιακού χώρου, να είναι όχι μόνο όσο δικαιούται ο καθένας, αλλά να είναι συνέχεια, μέχρι να βρει δουλειά. Να παγώσουν τυχόν δάνεια, χρέη που υπάρχουν. Να υπάρχουν εκτός από τα κοινωνικά τιμολόγια, διευκολύνσεις που υπάρχουν στην ΔΕΗ, στο νερό, στα πάντα. Να παρθούν μέτρα για τα παιδιά των εργαζομένων να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους κ.ά.

Εμείς θα τα παλέψουμε, εάν τελικά φτάσουμε στο κλείσιμο του εργοστασίου. Οπωσδήποτε πρέπει να σκεφτούμε προτάσεις και εσείς να κάνετε προτάσεις. Άρα λοιπόν να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα, σε όλους αυτούς τους αγώνες, για οποιοδήποτε αίτημα και οτιδήποτε εσείς, από τη συλλογική σας δράση, τη συζήτηση σκεφτείτε και μας πείτε και είναι δίκαιο και μπορούμε να το προχωρήσουμε, θα το προχωρήσουμε.

Και θα είμαστε παντού: Και μέσα στη Βουλή και έξω από τα υπουργεία και μέσα στα υπουργεία θα μπαίνουμε και έξω από αυτά στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να τους πιέζουμε να διεκδικούμε και να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

ΣΧΟΛΙΑ