Ο σκληρός Γιλντιρίμ ήρθε για να ζητήσει

 

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε στην Αθήνα αμετακίνητος όσον αφορά στις θέσεις της Άγκυρας, αλλά και για να απαιτήσει εμμέσως πλην σαφώς η Ελλάδα να σταματήσει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς και να επιστρέψει τους οκτώ παρά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης

 

Σε τέσσερα θέματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του και η… ειλικρίνεια είναι αυτό που χαρακτήρισε το περιεχόμενο των δηλώσεων, αφού ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ξεκάθαρα όσα η Άγκυρα πιστεύει σε θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις.

 

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, για την Άγκυρα το ζήτημα είναι ότι οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα συνεχιστούν και ότι το ζήτημα είναι να μην κορυφωθούν.

«Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση Γιλιντιρίμ στην ανησυχία Τσίπρα για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, έχει ενδιαφέρον ότι παρών στις διευρυμένες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόποτυλο. » Οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις » ήταν η αιχμηρή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ενώ είχε προηγηθεί και η όλο νόημα δήλωση ότι «σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών, η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν φυσικά το Κυπριακό. Η αναφορά του Γιλντρίμ στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως έχει τη σημασία της ενόψει της διάσκεψης στην Ελβετία που θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Διότι στις διαβουλεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά, αναζητείται φόρμουλα για την κατάργηση των εγγυήσεων.

Το τέταρτο θέμα ήταν το θέμα της ενέργειας και ηταν πολύ προσεκτική η διατύπωση του Γιλντιρίμ ότι οι πηγές αποτελούν παναθρώπινο αγαθό αποφεύγοντας να σχολιάσει την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, που προφανώς δυσαρεστεί την Άγκυρα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

 

Πηγή: NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

ΣΧΟΛΙΑ