Οι δύο ‘σχολές’ Καραμανλή και Σαμαρά

 

 

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πως διαχειρίζονται την υστεροφημία τους

 

Δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο διαφορετικές σχολές σκέψης πάνω στο βασικό «σαράκι» που κατατρώει όλους τους «πρώην» και δεν είναι άλλο από τη «δικαίωση» για το έργο τους στο δημόσιο βίο. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ενσαρκώνουν ίσως με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο αυτές τις δύο σχολές σκέψεις σε μια περίοδο που -πέρα και πάνω από τις όποιες προθέσεις και ενδόμυχες σκέψεις μπορεί να έχουν- ουσιαστικά έχουν κλείσει τον κύκλο τους στην ενεργό πολιτική και το προσκήνιο αυτής.

 

Ο μεν πρώτος δέχεται τακτικά τα πυρά ιδίως εχθρών αλλά και τις οχλήσεις των πολιτικών του φίλων ότι «δεν μιλάει», ενώ ο δεύτερος είναι από τις περιπτώσεις των πολιτικών εκείνων που μαχητικά βγαίνουν οι ίδιοι μπροστά για να υπερασπιστούν το έργο τους αλλά και να δώσουν γραμμή πάνω στα ζητήματα της επικαιρότητας και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο «πραγματικός αρχηγός» της ΝΔ είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κώστας Καραμανλής ουσιαστικά έχει κάνει όλες και όλες δύο on camera δημόσιες τοποθετήσεις μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της ΝΔ (δημοψήφισμα 2015, 11ο συνέδριο ΝΔ), ενώ σε κάποιες φάσεις κυρίως όταν δέχεται πιέσεις είτε από πρόσωπα είτε κυρίως από καταστάσεις τοποθετείται μέσω κύκλων (πχ Novartis και Αβραμόπουλος, Μακεδονικό κλπ) ή προβαίνει σε κινήσεις (πχ εμφάνιση σε εκδηλώσεις της ΝΔ στην εκλογική του περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του στη συμπρωτεύουσα την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ κλπ) που δίνουν τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους και τους δημοσιολογούντες να τις μεταφράζουν σε δηλώσεις και τοποθετήσεις. Ενώ, δεν έχει λείψει και η προσπάθεια να χρεώνονται στον πρώην πρωθυπουργό ως απόψεις του, απόψεις στελεχών που είτε είναι, είτε έχουν πολιτογραφηθεί ως «καραμανλικοί». Ειδικότερα δε οι άσπονδοι εχθροί του εντός και εκτός ΝΔ, του έχουν χρεώσει ακόμα και υπόγειες διαδρομές με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Επίσης μια μορφή δημόσιων παρεμβάσεων είναι η παρουσία του σε παρουσιάσεις βιβλίων που αναφέρονται στην περίοδο της διακυβέρνησής του ή γενικότερα στην πορεία της οικονομίας όπως έγινε πρόσφατα με το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου, ή παλιότερα των Ρουκανά και Σκλιά. Σήμερα μάλιστα παρουσιάζεται το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΒΕΑ το βιβλίο της Σοφίας Λουκέρη «Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο – Στόχος τους η Ελλάδα» που αναφέρεται στη διακυβέρνηση του 2004-2009. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται στην εκδήλωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «είναι προτιμότερο να μιλούν οι άλλοι για το έργο σου και όχι ο ίδιος».

Απεναντίας ο Αντώνης Σαμαράς είναι ιδιαίτερα δραστήριος, οι παρεμβάσεις του και οι δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες είναι συχνές έως τακτικές και σίγουρα για θέματα που τον αφορούν άμεσα δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό και συναντάται με αξιωματούχους ισχυρών χωρών (πρόσφατο είναι το ταξίδι του στην Κίνα), πηγαίνει σε συνέδρια του ΕΛΚ ως ομιλητής κλπ. Τελευταίες παρεμβάσεις του στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας στα οποία είχε και φυσική παρουσία αλλά και για προσωπικούς λόγους είναι από τα πρόσωπα πρωταγωνιστές στη Novartis. Σίγουρα δε, αφήνει εποχή με τη μήνυσή του κατά του Αλέξη Τσίπρα ως «αρχηγού εκληγματικής συμμορίας» και με το πολιτικό μανιφέστο που τη συνόδευσε σε συνέχεια του γεγονότος ότι ήταν και ο πρώτος πρωθυπουργός των τελευταίων δεκαετιών που επίσης αρνήθηκε να παραδώσει το Μαξίμου στον επόμενο.

 

Πηγή: NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

ΣΧΟΛΙΑ