«Μυρίζει» ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση

Οι επιστροφές, οι εκπλήξεις και οι καραμπόλες

Ανασχηματισμός, είναι η λέξη που κυκλοφορεί εδώ και μήνες στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και συγκεκριμένων υπουργείων. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως φαίνεται ότι δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όποτε και αν αυτό συμβεί.

Εκείνο που πολλοί “βλέπουν” είναι πως η κίνηση του πρωθυπουργού ως προς την αλλαγή σύστασης του υπουργικού συμβουλίου θα αφορά κυρίως στην ενίσχυση του τομέα των επενδύσεων, αλλά και η ηρεμία στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου… με το βλέμμα στις εκλογές.

Έτσι, διαβάζοντας κανείς δηλώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και γεγονότα που “τρέχουν” σε παράλληλο χρόνο μπορεί να εξάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα ως προς τα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα και μετά την πρόταση να αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλοί αναζητούν τον αντικαταστάτη του, αλλά κυρίως βλέπουν και την αφορμή για έναν στοχευμένο ανασχηματισμό.

Παράλληλα υπάρχει η πληροφορία ότι και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει εκφράσει τη βούληση να αποχωρήσει από τη θέση του και πολλοί είναι εκείνοι που “βλέπουν” για εκείνον τη θέση που καταλαμβάνει σήμερα ο Χρήστος Παπουτσής στην Παγκόσμια Τράπεζα. Άλλοι βλέπουν για την ίδια θέση το Γιώργο Σταθάκη και έτσι “παίζουν” ήδη δυο υπουργικές θέσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο μένει πάντα ανοιχτό το θέμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ειδικά μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να είναι ένας ασήμαντος υπουργός. Αν δεν εννοεί ότι θάλει να κλείσει η αξιολόγηση και να είναι ο υπουργός μια “κανονικής χώρας” σε ό,τι αφορά στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί και ο αντικαταστάτης του.

Στο υπουργείο Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου, κατά πολλούς δεν αισθάνεται σταθερή την καρέκλα της. Οι ίδιοι τονίζουν ότι είναι μια θέση την οποία θα μπορούσε να καταλάβει ο Νίκος Φίλης, επιστρέφοντας στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως έκπληξη, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που υπενθυμίζουν τη μεγάλη αποδοχή του πρώην υπουργού Παιδείας εντός του κόμματος, αλλά και την ανάγκη για ηρεμία, ενόψει εκλογικής περιόδου την οποία αναζητά ο Πρωθυπουργός.

Στο… μέτωπο Σκουρλέτη, ο οποίος δεν κρύβει με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του με τις κυβερνητικές επιλογές σε πολλούς τομείς, φαίνεται ότι πολλοί βλέπουν αλλαγή για ακόμη μια φορά στην καρέκλα που καταλαμβάνει και ήδη τοποθετούν στην θέση του τον Χρήστο Σπίρτζη.

Τέλος προς αναβάθμιση βλέπουν πολλοί και τον νυν υφυπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ