«Κόκκινος συναγερμός» στην ΕΛΑΣ για καταλήψεις και επιθέσεις

Η ΕΛΑΣ ανησυχεί για κατάληψη αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και για πιθανές επιθέσεις με βόμβες-«σωλήνα» με καρφιά. Γι’ αυτόν τον λόγο εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας ειδική διαταγή.

Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδόθηκε και στάλθηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο της Ματρόζου, με την ίδια ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2020. Πρόκειται για μια «κλασσική» διαταγή που εκδίδεται μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις με τέτοιο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, αυτή τη φορά όμως είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Μετά τις προηγούμενες εκκενώσεις καταλήψεων, την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τις εικόνες υπέρμετρης αστυνομικής βίας στα μέτρα επετείων Πολυτεχνείου και δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είχε έρθει μία βόμβα-σωλήνας με καρφιά απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, η οποία ευτυχώς δεν εξερράγη. Η πρόθεση των βομβιστών, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, προέρχονταν από τις τρομοκρατικές επωνυμίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινοί Κυνηγοί», και είχαν στόχο την εξόντωση αστυνομικών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να θέσουν σε «κόκκινο συναγερμό» το αστυνομικό προσωπικό, ώστε προληπτικά να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του και τις υπηρεσίες τους, σε ενδεχόμενη ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους ή ακόμη και το κύρος του Σώματος.

Η διαταγή εφιστά την προσοχή επαγρύπνησης στους αστυνομικούς που εκτελούν καθήκοντα φρουρού, εκείνους που περιπολούν πεζή ή εποχούμενη, ακόμη και τους τροχονόμους, και όχι μόνο όταν είναι σε υπηρεσία αλλά και εκτός αυτής.

Πρόληψη… κατάληψης

Το έγγραφο-διαταγή της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας/Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έχει θέμα: «Εντατικοποίηση/επαύξηση των μέτρων προστασίας αστυνομικών εγκαταστάσεων ευπαθών στόχων».

Επισημαίνεται στους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών και στο προσωπικό, να εντατικοποιήσει τα αστυνομικά μέτρα σε εγκαταστάσεις και κτήρια, όπου στεγάζονται Αστυνομικές Υπηρεσίες, «προς πρόληψη-αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής κατάληψης-παρέμβασης, καθώς και οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος τους».

Το σχετικό έγγραφο προτρέπει τους αξιωματικούς να δώσουν ειδικές κατευθύνσεις στο σύνολο του προσωπικού για αυξημένη επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αποφυγή εφησυχασμού και λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, τόσο κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας όσο και εκτός αυτής. Τα μέτρα αυτοπροστασίας αφορούν τη φρούρηση Αστυνομικών Εγκαταστάσεων και άλλων στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, την εποχούμενη ή πεζή περιπολία, ακόμη και τα καθήκοντα ρύθμισης κυκλοφορίας. Επιπλέον, να προσέχουν και να αναφέρουν άμεσα περιστατικά που υποπέσουν στην αντίληψή τους αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

Προσέξτε… πάρκα και αλληλογραφία

Η ίδια διαταγή, κάνει λόγο για την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων σε άτομα που κινούνται πεζή ή σε οχήματα, περιμετρικά ή κοντά σε αστυνομικές εγκαταστάσεις και ευπαθείς στόχους. Επίσης να ελέγχονται άμεσα και έγκαιρα, εγκαταλελειμμένα δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σε αστυνομικούς στόχους δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων ή τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, σύμφωνα με την διαταγή, να διευρυνθούν σε κοινόχρηστους χώρους των αστυνομικών εγκαταστάσεων και σε ανοιχτούς χώρους κοντά σε αυτές, όπως πάρκα, πλατείες, σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά., στα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί ύποπτα αντικείμενα. Στη συνέχεια να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία για την απομάκρυνσή τους, ειδοποιώντας τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Παρόμοιες είναι οι εντολές ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας στις αστυνομικές υπηρεσίες τον «Οδηγό Διαδικασιών Ασφαλείας». Στο έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνεται στους διοικητές υπηρεσιών να εφαρμόσουν κάθε επιπρόσθετο μέτρο, το οποίο θα επαυξήσει στον μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και προσωπικού, βάσει των ειδικών συνθηκών κάθε περιοχής ευθύνης. Η διαταγή καταλήγει: «Σε περίπτωση συναθροίσεων/πορειών ή άλλων δράσεων, να εκδηλώνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αρμοδιότητας κατά την κρίση σας, για την διασφάλιση της δημόσιας τάξης-ασφάλειας».

Η αντιπαράθεση για το «κακούργημα»

Η αντιπαράθεση δικαστικών και αστυνομικών κύκλων με αφορμή τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος στους 21 συλληφθέντες των καταλήψεων Ματρόζου και Παναιτωλίου, καλά κρατεί. Νέα αφορμή οι φήμες από δικαστικές πηγές, ότι την περασμένη Δευτέρα κατά την προσαγωγή των κατηγορουμένων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων δεν ήταν εκεί οι 6 τραυματίες αστυνομικοί της Ματρόζου και μάρτυρες στη δίκη. Αυτή η φημολογία δεν ήταν ακριβής και έφερε νέα δυσαρέσκεια στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς όλοι οι μάρτυρες αστυνομικοί και οι τραυματίες βρίσκονταν από νωρίς στα δικαστήρια, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε. Στη συνέχεια οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι παραδέχονταν το λάθος τους, ζητώντας συγνώμη, καθώς πράγματι οι μάρτυρες αστυνομικοί των όσων συνέβησαν στο κτίριο της Ματρόζου βρίσκονταν στο δικαστήριο, αλλά δεν ήταν οι αστυνομικοί μάρτυρες της επιχείρησης στο κτίριο της Παναιτωλίου.

Συνδικαλιστικά σωματεία των ένστολων, κινούνται με διαφορετικούς τρόπους το καθένα προκειμένου να στηρίξουν νομικά τους συναδέλφους τους. Κάποιοι μιλούν για ξεχωριστές και προσωποποιημένες μηνύσεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, άλλοι θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των κατηγορουμένων προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν για την αλλαγή του κατηγορητηρίου, από πλημμεληματικού σε κακουργηματικού χαρακτήρα. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και το ίδιο το δικαστήριο να αναβαθμίσει τις κατηγορίες σε κακουργηματικές και να παραπέμψει την υπόθεση στην κύρια ανάκριση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΟΛΙΑ