ΚΚΕ Αχαΐας: «Κανείς ανυπεράσπιστος στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας»

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους

«Η εικόνα από τους εργασιακούς χώρους στο νομό μας είναι χαρακτηριστική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η  κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μερίδα του λέοντος πηγαίνει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αχαΐας, που σχολιάζει τα ακόλουθα: 

«Το τελευταίο διάστημα και μετά την έναρξη της καραντίνας τα κυρίως θύματα είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Έχουμε και λέμε:

– Εκατοντάδες  απολύσεις και «οικειοθελείς παραιτήσεις» με το «πιστόλι στον κρόταφο», σε όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους ιδιαίτερα στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, στα μεγάλα ξενοδοχεία.

– Αλλαγές στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας – με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της τηλεργασίας –  με την απειλή της απόλυσης και πιέσεις από την εργοδοσία για άδειες με ή άνευ αποδοχών, σε όσες έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους.

– Εντατικοποίηση εργασίας, εξουθενωτικά ωράρια, με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού με το σταγονόμετρο, σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όπως σούπερ μάρκετ, αποθήκες, μεταφορικές, επισιτιστικά (delivery και take-away), εργοστάσια τροφίμων – ποτών, μεγάλες βιομηχανίες, ναυτιλιακές κ.ά.

 Τα μέτρα – ασπιρίνη της κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα των  εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Όσο οι εργαζόμενοι, η υγεία τους και τα δικαιώματά τους αντιμετωπίζονται με τη λογική του “κόστους – οφέλους”, τόσο όλα τα παραπάνω θα παγιώνονται. Εξάλλου, όλα αυτά, αποτελούν απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και χρόνια!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία.

Στην πράξη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, σε αντίθεση με την στήριξη της στις μεγάλες επιχειρήσεις! 

Προβάλλει άμεσα η ανάγκη:

 • Να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν από την 1η Μάρτη.
 • Να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Να μη μπαίνει κανένα εμπόδιο στη λήψη ειδικών αδειών με πλήρεις αποδοχές, πρόσθετων της κανονικής άδειας, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τις έχουν ανάγκη. Να αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις δε συμμορφώνονται από τη χρήση των ευνοϊκών για αυτές κυβερνητικών μέτρων.
 • Να παρέχονται στους εργαζόμενους δωρεάν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας.
 • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και σε επιχειρήσεις που δουλεύουν εντατικά, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν delivery και take-away. Να υπάρχει αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας, των ρεπό και των απαραίτητων ωρών ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες.
 • Να δοθούν άμεσα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους εποχικούς και μακροχρόνια άνεργους.
 • Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το δώρο του Πάσχα και όχι το καλοκαίρι, όπως εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί, για όλους τους εργαζόμενους.
 • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
 • Άμεση αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών και επιδότηση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου, ειδικά των γυναικών, που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό, με προτεραιότητα αυτούς που έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Επιπλέον:

Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία και ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με Μέσα Ατομικής Προστασίας για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Η ΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και με κάθε πρόσφορο τρόπο να παλέψουν ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να δείξουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, που με την στάση τους,  έχουν αποδείξει ότι δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από την μεγαλοεργοδοσία. Με την συμβολή όλων μπορούν και πρέπει να πληθύνουν τα θετικά παραδείγματα οργανωμένης και συλλογικής αντιμετώπισης της εργοδοτικής ασυδοσίας.

 • ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ!
 • ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!
 • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΝΙΚΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ!
 • ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!»».

ΣΧΟΛΙΑ