Η Πατρών-Πύργου εκτάκτως στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αναβολή της δημοπράτησης που προκάλεσε ανησυχία για το έργο

 

Η τύχη της Πατρών- Πύργου, μετά την αναβολή της δημοπράτησης του 4ου τμήματος του έργου από τη Βάρδα ως την Κυλλήνη, απασχολεί την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, καθώς από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασε την έντονη  δυσαρέσκεια και ανησυχία του, φέρνοντας εκτάκτως και προ ημερησίας διάταξης το θέμα στο σώμα.

«Απαιτούμε καθαρές κουβέντες για το έργο.Είναι ενταγμένο σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο;Έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεγάλο έργο;Γιατί αναβλήθηκε σήμερα ο διαγωνισμός; Ποια είναι τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για το σύνολο του έργου; Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηλείας δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα.Πρέπει επιτέλους να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.Καθαρές κουβέντες τώρα», τόνισε ο  κ.Κατσιφάρας στην ανακοίνωσή του..

Από το υπουργείο ανακοινώθηκε πως η αναβολή ήταν αποτέλεσμα του μη ορισμού εκπροσώπου του ΤΕΕ στην επιτροπή του συγκεκριμένου διαγωνισμού, διαβεβαιώνοντας πως:

«Το συγκεκριμένο έργο (Πάτρα – Πύργος 4ο τμήμα Βάρδα ΑΚ Κυλλήνης), οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες, καθώς το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των πρότυπων τευχών δημοπράτησης (πρότυπη διαχείριση) από την ΕΑΔΗΣΣΥ, που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, να προχωρήσει άμεσα σε διαδοχικές δημοπρατήσεις των υπολειπομένων τμημάτων του έργου, ώστε οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους να ξεκινήσουν με βάση τις νέες διατάξεις και να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστερήσεις».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος χθες σε συνέντευξη τύπου τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας επιβεβαιώνεται πολύ γρήγορα στις προβλέψεις και τις επισημάνσεις που έκανε για την κατάτμηση του έργου με αφορμή την προχθεσινή ματαίωση του τέταρτου διαγωνισμού, που επισήμως προέκυψε λόγω της μη νόμιμης συγκρότησης της επιτροπής, απουσία του εκπροσώπου του ΤΕΕ. Ο κ. Γεωργιόπουλος , όπως αναφέρει το ilialive.gr τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκε την Ηλεία ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Δέδδες, αλλά και στη μεγάλη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων και βουλευτών στην Αθήνα, είχαν εκφραστεί οι επιφυλάξεις όλων για το θέμα της τμηματοποίησης των εργολαβιών.

«Είχαμε πει πως αυτό μπορεί να οδηγήσει το δρόμο Πάτρα – Πύργος, να έχει την τύχη της Αμβρακίας Οδού ή της Μικρής Περιμετρικής στην Πάτρα, οι οποίες τμηματοποιημένες καρκινοβατούν δέκα χρόνια η κάθε μια για να ολοκληρωθούν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το άλλο που είχαμε επισημάνει είναι πως μια τέτοια εξέλιξη σήμαινε ότι ο φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερούσε πάρα πολύ και θα έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που έθετε εν αμφιβόλω αυτή την ίδια την έγκριση. Και όπως γνωρίζετε δυστυχώς ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα πολλώ δε μάλλον δεν έχει ταξιδέψει για τις Βρυξέλες, δεν έχει εγκριθεί ως μεγάλο έργο» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας εξέφρασε τις απορίες του σχετικά με το πως καταπολεμήθηκε η διαπλοκή από τον τρόπο που επέλεξε η Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα.
«Και δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από τη μη νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής του διαγωνισμού σήμερα υποκρύπτεται οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση με τα πολιτικά γεγονότα που εξελίσσονται σε σχέση με το μειοδότη των τριών άλλων εργολαβιών» συμπλήρωσε.

υλος.

ΣΧΟΛΙΑ