Η ακτινογραφία της ψήφου : Τα μηνύματα της κάλπης για την νέα πολιτική περίοδο

Με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ξεκινά μια νέα πολιτική περίοδος. Η αλλαγή στη διακυβέρνηση επισφραγίζει και τυπικά το τέλος της αντίθεσης μνημόνιο / αντιμνημόνιο που ταλάνισε τη χώρα σε όλη την προηγούμενη διάρκεια της κρίσης.

Και αυτό όχι μόνο γιατί η τυπική μνημονιακή περίοδος έληξε, αλλά και επιπλέον γιατί η νέα κυβέρνηση εξελέγη στη βάση της υπόσχεσής της να αναθερμάνει την οικονομία και να ανακουφίσει την ευρύτερη μεσαία τάξη κυρίως από την υπερφορολόγηση, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε μια φιλολαϊκή ατζέντα για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Οι νεότερες γενιές τηρούν και μια συνολική στάση αδιαφορίας / απόρριψης της εκλογικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση του κοινοβουλευτισμού.

Η Νέα Δημοκρατία, παρά το σημαντικό ποσοστό που πήρε, έχει μπροστά της μια σημαντική πρόκληση: να πείσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας ότι δεν είναι απέναντι στα συμφέροντά του.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για στρατηγική υπεροχή της Κεντροδεξιάς υπό τον όρο ότι η εκλογική επικράτηση της ΝΔ και στον χώρο του Κέντρου (το οποίο αδυνατεί να βρει αυτόνομη ισχυρή πολιτική έκφραση) θα συνεχιστεί και θα εμπεδωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ