Επιμένει η Σοφία Νικολάου για την υπόθεση Δημάκη

“Η μεταγωγή του δεν ήταν τιμωρητική, ήταν για να επικρατήσει η τάξη και η ασφάλεια “

Τη Βουλή, επέλεξε η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σοφία Νικολάου, για να δώσει εξηγήσεις και να “λογοδοτήσει” για τον Βασίλη Δημάκη. Ένα θέμα που προκάλεσε πολύ ευρύ κύκλο αντιδράσεων και συζητήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον 40χρονο κρατούμενο γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά από αρμόδιους και μη. Έγινε πρώτο θέμα στα Social Media, αλλά και σε ΜΜΕ με δημοσιογράφους, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στερεί τα δικαιώματα ενός ανθρώπου και ότι τον εμποδίζει να σπουδάσει.

Η Έλενα Ακρίτα έφτασε στο σημείο να εμφανίζει τον Πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την τύχη του έγκλειστου “Κύριε Πρωθυπουργέ εμείς δεν ξέρουμε καμία Σοφία Νικολάου, εσείς βάλατε αυτό (το) πράμα – γιατί άνθρωπος δεν είναι – σε αυτή τη θέση.. Αν πεθάνει ο Βασιλης Δημάκης το κρίμα στο λαιμό σας! #VDimakis #Βασίλης_Δημάκης” έγραψε η δημοσιογράφος.

Όσο για τον Θανάση Καμπαγιάννη, συνήγορο του, είχε βάλει στο στόχαστρο την κυρία Νικολάου υποστηρίζοντας τα ακόλουθα.

Ότι με απόφαση της και με αόριστη επίκληση “αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης”, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών. Για το λόγο αυτό είχε ξεκινήσει τότε απεργία πείνας την οποία κλιμάκωσε σε απεργία δίψας ζητώντας την επιστροφή του στην Αθήνα προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει αυτοπρόσωπα τις σπουδές του.

Ο κ. Καμπαγάννης είχε αναφέρει ότι με νέα απόφαση της κυρίας Νικολάου, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και όχι στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Ο λόγος της μεταφοράς του εκεί οφείλεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού και την ανάγκη τήρησης 14ήμερης καραντίνας, ενώ δόθηκαν ρητές εγγυήσεις για την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, καταρχάς με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αυτοπρόσωπα.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι ο πελάτης του ζητούσε καθημερινά τη συμμετοχή του στα τηλεμαθήματα της σχολής του υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης ΙΙ ανέφερε ότι το κατάστημα δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή. Ο κρατούμενος υπέμεινε τη στέρηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του, δίνοντας πίστωση χρόνου για την υλοποίηση των υπεσχημένων τόσο αναφορικά με την εκπαίδευσή του όσο και αναφορικά με τη μεταγωγή του.

Σε όλους αυτούς απάντησε χθες η Σοφία Νικολάου

Κατέθεσε λοιπόν την δική της εκδοχή και τους λόγους που ο κρατούμενος μεταφέρθηκε που μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών. Κατηγόρησε τον Βασίλη Δημάκη ότι είπε ψέματα ότι δεν είχε πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για να συνεχίσει τις σπουδές του και παράλληλα αναφέρθηκε στη “δράση” του κρατούμενου εντός της φυλακής, η οποία ουσιαστικά την οδήγησε στην απόφαση της να μεταφερθεί στα Γρεβενά.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να λέει ψέματα, να προσβάλλει τους κρατούμενους, να τους εκφοβίσει λέγοντας ότι θα πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια, δεν θα επιστρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει την φυλακή του και να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας”, δήλωσε αρχικά και εξήγησε ότι ο Δημάκης ήταν αυτός που ξεσήκωσε την φυλακή του Κορυδαλλού, όταν διέσπειρε τα περί κρούσματος κορονοϊού εντός των φυλακών.

“Διέσπειρε ψευδώς ότι έχουμε κρούσμα κορονοϊού μέσα και ότι όλοι φυλακισμένοι θα πεθάνουν με αποτέλεσμα να προκαλείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ακολούθησε η Πάτρα και τα Γιάννενα”, τόνισε και προσέθεσε ότι για να προστατευθούν τα δικαιώματα των κρατουμένων μεταφέρθηκε στα Γρεβενά. Το συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την ίδια, έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. “Πήγε ο Δημάκης στα Γρεβενά, εκεί του ζητήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και από το συμβούλιο σχολικής εκπαίδευσης να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα του. Ο Βασίλης Δημάκης απάντησε όχι κύριε δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματα μου με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου στις φυλακές Κορυδαλλού”, υπογράμμισε.

Μάλιστα, παρουσίασε έγγραφο του διευθυντή των φυλακών Γρεβενών με ημερομηνία την 29η Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο ενημερώθηκε ο Β. Δημάκης ότι έχει πρόσβαση στα μαθήματά του εφόσον το επιθυμεί, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και δεν υπέβαλε αίτημα προς την υπηρεσία.” Κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιθέτως του ζητήθηκε και αρνήθηκε διότι κύριο μέλημα του ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον κορυδαλλό”, συμπλήρωσε.

Όταν, δε, μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού συνέχισε να αρνείται να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, επανερχόμενος στο αίτημά του για μεταφορά στο κελί του. “Η μεταγωγή του δεν ήταν τιμωρητική, ήταν για να επικρατήσει ηρεμία, τάξη και ασφάλεια στις φυλακές του Κορυδαλλού. Αλίμονο εάν δεν το κάναμε η ιστορία απέδειξε ότι ήταν η πιο σωστή κίνηση που έγινε” κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ