Δ. Τζανακόπουλος: Στήριξη της εργασίας για τον περιορισμό της ύφεσης

Την ανάγκη στήριξης της εργασίας ως μέσο ανάσχεσης της ύφεσης, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι επαρκή ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά είναι και σε λάθος προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα εργασιακά» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Υποστήριξε δε, ότι «το κράτος πρέπει να δώσει μια “ένεση” στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων, με τη μορφή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης».

«Ο όρος για να πάρουν αυτήν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις θα είναι η προστασία της εργασίας, την οποία θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος» συνέχισε.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν τρεις επιλογές: «Την απόλυση, την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού κατά 20% ή την επιδοτούμενη ανεργία».

Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μνεία έκανε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμούς και με την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων και σχέσεων εργασίας, θα πρέπει το κράτος να καλύπτει κατά 100% τις ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% το υπόλοιπο του μισθού, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλύπτεται το 50% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ως προς τη χρηματοδότηση των παραπάνω μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στο “μαξιλάρι” ρευστότητας, στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα “SURE» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«H επιλογή της Κομισιόν να κάνει την πρόταση για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης, δικαιώνει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι σ’ αυτή τη φάση ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η ύφεση είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και είναι μια έμμεση απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πέτσα περί λεφτόδεντρων» κατέληξε, αναφερόμενος στο προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια 31,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ