Δένδιας: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε.

Με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η τουρκική ηγεσία αποφάσισε “να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, προκειμένου να ασκήσει πρωτοφανείς πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα και η Ευρώπη “δέχονται αιφνίδια και μαζική πίεση από μετακινήσεις στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις Αρχές της γειτονικής μας χώρας”.

Ο ίδιος τόνισε πως ανέφερε στους εκπροσώπους των κομμάτων τις κινήσεις στις οποίες η χώρα μας έχει προβεί στο διπλωματικό επίπεδο, με κορυφαία την επίσκεψη των τριών ηγετών στον Έβρο, χθες, με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. “Το μήνυμα το οποίο βγήκε από αυτήν την επίσκεψη ήταν σαφές. Ούτως ή άλλως, το ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη και συνεπώς απαιτείται συλλογική αντιμετώπιση”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθύμισε ότι το θέμα θα τεθεί την Παρασκευή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη σύγκληση του οποίου (όπως και των Εσωτερικών Υποθέσεων) έχει ζητήσει η Ελλάδα.

“Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα και την ενιαία στάση απέναντι στη διαμορφούμενη για την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλή”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για να καταλήξει λέγοντας: “Θεωρούμε -και το επαναλαμβάνω- απόλυτα απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ανθρώπινες ψυχές, άνθρωποι δυστυχισμένοι που προσπαθούν να επιβιώσουν και να πετύχουν μία καλύτερη ζωή για να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι της εξ ανατολών γείτονος”.

ΣΧΟΛΙΑ