Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου

Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για το ότι δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη «και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε επίσης την ενόχληση της Ελλάδας για το γεγονός ότι “δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους”, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου. «Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», είπε ο κ. Δένδιας.

Σχετικά με τη χθεσινή Διάσκεψη του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως ένα θετικό πρώτο βήμα. «Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη». «Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».

ΣΧΟΛΙΑ