Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περιστατικό παραβίασης ελληνικού εδάφους (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα με νέες ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ που προκάλεσαν την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ειδικότερα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε αναφορά σε αύξηση της προκλητικότητας και των παραβάσεων από πλευράς των Ελλήνων.

«Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις με την γείτονα Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν ανήκουν σε κανέναν. Βλέπουμε ότι γίνονται παρόμοιες ενέργειες, όπως έγιναν και στα Ίμια (στα Καρντάκ αναφέρει). Ήταν μια προσπάθεια να «φυτέψουν» μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Το λιμενικό μας έκανε την απαραίτητη παρέμβαση και αφαίρεσε την σημαία. Προτείνουμε η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις μας», είπε ο Γιλντιρίμ, όπως αναφέρει ο enikos.gr.

Ο ιστότοπος Aydinlik συνδέει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ με την κίνηση τριών νεαρών να υψώσουν την ελληνική σημαία την περασμένη Παρασκευή στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος», όπως έγραψε χθες το samos24,  κοντά στους Φούρνους, και δημοσιεύει τις φωτογραφίες.

Οι Τούρκοι «αγνοούν» το επεισόδιο με το ελικόπτερο στη Ρω – Γιλντιρίμ: Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό

Τζανακόπουλος για δηλώσεις Γιλντιρίμ: Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος (ΒΙΝΤΕΟ)

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε τη διεύρυνση του θέματος με ψυχραιμία και απόλυτη σοβαρότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι γείτονες κατεβάσαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «η δήλωση του Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδειχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε, βέβαια, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

[embedded content]

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος.

«Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο», για να τονίσει πως «για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό της σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας».


[embedded content]

«Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε, μάλιστα, ότι στη διαπραγμάτευση αυτή η ελληνική κυβέρνηση εστίασε σε δύο κυρίως ζητήματα:

«Πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα».

«Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο Καστελόριζο την Τρίτη ο Τσίπρας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού

«Ρουκέτα» Κουβέλη: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με την Τουρκία

Μόνο στο enikos.gr – Δήμαρχος Φούρνων: Δεν κατέβηκε καμιά ελληνική σημαία- Έχω οπτική επαφή- Κυματίζουν κανονικά

Πηγή: Real News – Πολιτική

ΣΧΟΛΙΑ