Αυστηρή απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης (VIDEO)

«Ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση»

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου στην Ηρώδου του Αττικού.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο Τ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας ΠτΔ υπογράμμισε την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. 

 Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο ίδιος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Η υποδοχή στην Ηρώδου του Αττικού

Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε, νωρίτερα, η επίσημη τελετή υποδοχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ηρώδου του Αττικού.

Οι δυο άντρες είχαν μια σύντομη συνομιλία και επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που απέδωσε τιμές.

Ακολούθησε, δε, η ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, Ελλάδας και Τουρκίας.

Αμέσως μετά, οι δυο Πρόεδροι προχώρησαν προς το εσωτερικό του Μεγάρου.

ΣΧΟΛΙΑ