3.260.026 ευρώ από την τσέπη τους για το δάνειο!

Πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ έμπλεξαν…από λάθος της Αχαϊκής

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Αχαΐας και στη σύσταση του φορέα του, κανείς από τους επτά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα έφταναν στο σημείο να τους κυνηγάει μια εκκαθαρίστρια εταιρεία και να φιγουράρουν ως μεγαλοοφειλέτες στον Τειρεσία.

Έτσι άλλωστε είναι πάντα τα πράγματα στην αρχή. Ελπιδοφόρα. Σε σημείο δε ενθουσιασμού που δεν βλέπει κάποιος το λάθος, ακόμη και αν αυτό τον εμφανίζει ως εγγυητή από το πουθενά, άρα και ως αυτόν που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα στο μέλλον.

Ευάγγελος Φλωράτος, Δημήτρης Κατσικόπουλος, Κωνσταντίνος Καρπέτας, Σπύρος Τυροδήμος, Παναγιώτης Σκέντζος, Τρύφωνας Φωτόπουλος και Γιώργος Ταβλάς, έμπλεξαν άσχημα και ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τον εφιάλτη της απαίτησης της καταβολής του δυσθεώρητου ποσού ύψους 3.260.026,96 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μάλιστα καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους ως ιδιώτες!

Το εξωφρενικό αυτό ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Νεολόγος Των Πατρών” απαιτεί από τους προαναφερθέντες η εκκαθαρίστρια εταιρία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», καθώς άπαντες ήταν μέλη του πρώτου Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών η οποία είχε δανειοδοτηθεί από την Αχαϊκή.

Ενώ λοιπόν και τα επτά μέλη συμμετείχαν στο Δ.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας με απολύτως σαφή και διακριτό ρόλο ως εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων του Νομού Αχαΐας, η εκκαθαρίστρια εταιρεία πατώντας επάνω σε ένα λάθος- αμέλεια, της Αχαϊκής, απαιτεί από αυτούς να πληρώσουν ως ιδιώτες και όχι ως εκπρόσωποι φορέων τα … σπασμένα του δανείου του ΒΙΟΠΑ που ελήφθη από την Αχαϊκή και το οποίο δεν έχει αποχρεωθεί. Και όλα αυτά μάλιστα ενώ είναι απολύτως σαφής ο κοινωφελής ρόλος του ΒΙΟΠΑ και βεβαίως οι εκπρόσωποι των φορέων δεν είχαν καμία εμπλοκή ως ιδιώτες με την προσωπική τους περιουσία στο συγκεκριμένο εγχείρημα ούτε βεβαίως στο μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2008 υπεγράφη στην Πάτρα σύμβαση δανειοδότησης του ΒΙΟΠΑ από την Αχαϊκή ύψους 3.000.000. Σε εκείνη τη σύμβαση δεν προβλεπόταν εγγύηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, το 2009, έγινε πρόσθετο σύμφωνο χορήγησης για το ποσό των 1.550.000 και το δάνειο μετατράπηκε σε τοκοχρεωλυτικό εξοφλητέο σε 12 τριμηνιαίες δόσεις.

Σε αυτό το πρόσθετο σύμφωνο όμως τα επτά προαναφερόμενα μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ εμφανίστηκαν από λάθος της Αχαϊκής Τράπεζας όχι απλώς σαν μέλη του του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ αλλά και ως εγγυητές του δανείου! Από τότε ξεκίνησε και η περιπέτεια με βάση μια λογική παραλόγου καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά φυσικά πρόσωπα εκπρόσωποι φορέων που μετέχουν σε μια εταιρεία με τη θεσμική τους ιδιότητα βρίσκονται να εμπλέκονται ως παρέχοντες εγγύηση με την προσωπική τους περιουσία.

Η εμπλοκή αυτή απασχολούσε επί χρόνια τους επτά εμπλεκομένους οι οποίοι στο μεταξύ με εξώδικες αναφορές τους προς την αντίδικο εταιρεία είχαν τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα είχε διευκρινιστεί και δεν υπήρχαν πλέον αξιώσεις για το λάθος που είχε γίνει.

Ώσπου ξαφνικά στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη έλαβαν όλοι προσωπικά μια εξώδικη καταγγελία από την αντίδικο εταιρεία η οποία τους ζητά να πληρώσουν το ανεξόφλητο δάνειο προς της Αχαϊκή Τράπεζα, το οποίο με τους τόκους διογκώθηκε στα 3.260.026 ευρώ.

Πέρα από όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφρίες, τα 7 πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ή δάνειο, να εκδώσουν τραπεζική επιταγή, ενώ τα ονόματά τους φιγουράρουν στον Τειρεσία όπου εμφανίζονται να χρωστάνε δυσθεώρητα ποσά.

Επί της ουσίας η αντίδικος εταιρεία προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει η ανώνυμη εταιρία Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Α.Ε. καλώντας τους επτά να πληρώσουν ως δήθεν εγγυητές το τεράστιο ποσό και απειλώντας την έκδοση εις βάρος τους διαταγής πληρωμής, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει λόγω του δικαιοστασίου που είχε επιβληθεί εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του πρώτου Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ετοιμάζονται να αμυνθούν δια της νομικής οδού καθώς ένα λάθος του 2009 αποδείχθηκε θηλειά δεκαετίας με απρόβλεπτες συνέπειες αν στο μεταξύ δεν διευθετηθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καταστεί αυτό δυνατόν.

ΣΧΟΛΙΑ