Παρέμβαση ΕΕΣΠ για τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων

«Τα μέτρα δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αναβολές πληρωμών των υποχρεώσεων»

«Τα μέχρις στιγμής νομοθετημένα κι εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της οικονομίας, παρά την εμφανή προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσής τους, καλύπτουν ελάχιστες επιχειρήσεις και με ανεπαρκή τρόπο», επισημαίνει σε παρέμβαση  του, ο ΕΕΣΠ για τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων.

«Από την στιγμή που έχει επιβληθεί και ορθώς για λόγους Δημόσιας Υγείας καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων και το αλαλούμ με τους ΚΑΔ. Όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται πλην ελαχίστων και γνωστών εξαιρέσεων. Όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που αποτελούν την καταπονημένη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας χρειάζονται και δικαιούνται γενναία μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αναβολές πληρωμών των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά. Αναβολές που θα συσσωρεύσουν υπερβολικές και μη δυνάμενες να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις στο άμεσο μέλλον.

Είναι απαραίτητο η πολιτεία να επωμιστεί συνολικά το κόστος των ενοικίων, του Δώρου του Πάσχα, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται για το διάστημα που παραμένουν κλειστές και ισχύουν τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στο θέμα των τραπεζικών δανείων οφείλει η κυβέρνηση να μεσολαβήσει ώστε τους μήνες πού τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά και θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας οι οφειλές σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης.

Για τις μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές η αναστολή πληρωμής τους πρέπει να ισχύσει τουλάχιστον για 120 ημέρες από την λήξη των έκτακτων μέτρων ώστε να έχουν επανέλθει οι επιχειρήσεις σε μια κανονικότητα.

Ακόμη ζητούμε την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών ώστε να στηριχθεί η μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση.

Το βοήθημα των 800 €,  το οποίο είναι και ανεπαρκές, πρέπει να αφορά όλες τις πληττόμενες  επιχειρήσεις και τους συναδέλφους που καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος που η πλειοψηφία των συναδέλφων είχε παραγγείλει και παραλάβει δεκάδες εμπορεύματα που θα έπρεπε να πουληθούν ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στην παρούσα κατάσταση κάνεις δεν γνωρίζει το πότε θα ανοίξουμε τα καταστήματα μας. Οπότε ζητάμε την άμεση αναβολή της εκπτωτικής περιόδου για 15 μόνο μέρες το μήνα του Αυγούστου.

Θεωρούμε τις παρεμβάσεις αυτές ως το ελάχιστο μετρό για να σηκωθούν ρολά την επόμενη μέρα στην Ελληνική κοινωνία και Οικονομία.

Περιμένουμε την ενημέρωση για την συνολική δέσμη μέτρων που έχει εξαγγελθεί σήμερα Δευτέρα 30/3/2020 για να τοποθετηθούμε συνολικά.

Ευελπιστούμε ότι τα μέτρα θα είναι απαλλαγμένα  από τις ασάφειες και προχειρότητες των προηγούμενων ανακοινώσεων. Ότι θα ακούσουν την κραυγή αγωνίας του συνόλου σχεδόν του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας καθώς και των εργαζομένων. Ότι θα ληφθούν γενναία μέτρα για να μην έχουμε μετά το σεισμό του κορωνοϊού, τσουνάμι λουκέτων, νέων χρεών και νέων ανέργων.»

ΣΧΟΛΙΑ