Πάτρα: Μαρτύριο για δεκάδες συνταξιούχους-Καλούνται να πληρώσουν φόρο τουλάχιστον 7.000 € για έτη που έχουν παραγραφεί

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες συνταξιούχοι από την Πάτρα και εκατοντάδες από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν φόρο τουλάχιστον 7.000 ευρώ, για είσπραξη αναδρομικών, τα οποία αφορούν σε έτη που έχουν παραγραφεί.

Η υπόθεση αφορά στο 2012, όπου μεγάλος αριθμός σημερινών συνταξιούχων ,  εισέπραξε το 2012 αναδρομικά,  ποσά που τους οφείλοντο, καθώς το κράτος έως ότου βγει όλο το ποσό της σύνταξης τους, πλήρωνε μέχρι τότε με έναντι.

Επτά χρόνια μετά  και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019, η εφορία αποφάσισε να τους ελέγξει,  με αποτέλεσμα να τους επιβάλει αναδρομικά την πληρωμή για τα ποσά που είχαν εισπράξει και τα οποία ξεκινούν από 7.000 ευρω.

Να σημειωθεί, πως  όπως καταγγέλλουν συνταξιούχοι αλλά και επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, ως προς την επιβολή του φόρου και του ύψους  το οποίο τους καλεί το κράτος να του καταβάλουν οι συνταξιούχοι,  έχει συντελεστεί διπλή παρατυπία, καθώς αντί τα χρήματα να μπουν στα έσοδα των συγκεκριμένων φορολογούμενων στο 2012 που τους πιστώθηκαν, αυθαίρετα μπήκαν από τις εφορίες στο 2013. Να σημειωθεί πως για το 2012 ισχύει παραγραφή γι’ αυτό και τα ποσά – σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα – μπήκαν στο 2013.

Αποτέλεσμα αυτής της περίεργης φορολογικής πράξης ήταν, μέσα σε μία νύχτα, συνταξιούχοι που για το 2013 – ελάμβαναν πλέον όλο το ποσό της σύνταξης τους – είχαν δηλώσει έσοδα της τάξης των 14.000, 15.000 ακόμα και 20.000 ευρώ, να βρεθούν με έσοδα έως και διπλάσια και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες οφειλές προς την εφορία.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο patrastimes.gr, πως σε επίπεδο Πάτρας ,την «λυπητερή» καλούνται να πληρώσουν ακόμα και πολιτικοί καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης από την περιοχή που συνταξιοδοτήθηκαν αλλά  και δεκάδες άνθρωποι τη διπλανής πόρτας.

Πρόβλημα με διορθωτικές που παρέπεσαν

Στο «λαβύρινθο» της εφορίας ωστόσο έχουν μπει για τα καλά και πολλοί από τους συνταξιούχους που είχαν σπεύσει και είχαν κάνει διορθωτική φορολογική δήλωση  ως προς τα ποσά που είχαν εισπράξει , καθώς σε επίπεδο Πάτρας και ευρύτερης περιοχής, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που οι διορθωτικές τους δεν καταχωρήθηκαν από τις οικίες εφορίες, λόγω φόρτου εργασίας, με αποτέλεσμα και αυτοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ