Πάτρα: “Αδειάζουν” σπίτια – κλείνουν μαγαζιά – Ο κορωνοϊός χτύπησε αλύπητα ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων

Κυριακή Αθανασιάδη : Αναγκαία η άμεση παρέμβαση και ενεργοποίηση της πολιτείας

“Πολικές» … θερμοκρασίες προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και στο χώρο των ακινήτων στην Πάτρα, με τις συνέπειες να είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να προσδιοριστούν επακριβώς.

Σε ότι αφορά στο κεφάλαιο της αγοραπωλησίας,  αμέσως με την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων κοροωνοϊού στην περιοχή, πάγωσε κάθε διαδικασία αλλά και πράξη αγοραπωλησίας, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μηδενική.

Να σημειωθεί πως ακόμα και για τα ακίνητα για τα οποία οι πράξεις μεταβίβασης ή υπογραφής συμβολαίων είχαν τεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης , αυτές ακυρώθηκαν ή πάγωσαν.

Τραγική είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά την ενοικίαση ακινήτων, καθώς ήδη σε επίπεδο επαγγελματικής στέγης , από την πλευρά των ενοικιαστών μπαίνει επιτακτικά το αίτημα της μείωσης του ενοικίου κατά 50 με 60% ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και περιπτώσεις μη καταβολής του μισθώματος λόγω αδυναμίας , με του ενοικιαστές να επικαλούνται το γεγονός πως η επιχείρηση τους παραμένει κλειστεί ή δεν έχει έσοδα.

Μαύρα σύννεφα και σε μισθώσεις νοικοκυριών

Ζοφερό προβλέπεται το μέλλον και σε ότι αφορά στις μισθώσεις ακινήτων από νοικοκυριά ή φοιτητές καθώς ήδη σε επίπεδο Πάτρας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ενοίκων, οι οποίοι σπάνε τα συμβόλαιά τους, επικαλούμενοι , πραγματικούς ή επίπλαστους λόγους αναχώρησης από την πόλη και μετακόμισης στα χωριά ή γενικότερα σε τόπους καταγωγής τους.

Επίσης , έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους περιπτώσεις όπου και σε επίπεδο νοικοκυριών οι ένοικοι ζητούν άμεση μείωση του μισθώματος, καθώς είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού ή τους πήρε το «τσουνάμι» των απολύσεων και στην περιοχή ως παράγωγο των όσων προκάλεσε ο ιός.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι φοιτητές καθώς το κλείσιμο του Πανεπιστημίου, σε συνδυασμό με το οικονομικό κραχ που προκλήθηκε σε πολλές από τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στην Πάτρα, οδήγησε σε καθυστερήσεις  πληρωμής των ενοικίων αλλά και σε «άδειασμα» των διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους patrastimes η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας κ. Αθανασιάδη , η αγορά σε λίγο θα είναι εκτός ελέγχου, με την πολιτεία σε όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο των ακινήτων να είναι απλός παρατηρητής.

Η κ. Αθανασιάδη προέβλεψε πως εάν δεν υπάρξει καταλυτική παρέμβαση της κυβέρνησης , με θέσπιση της επιδότησης του ενοικίου, τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα.

ΣΧΟΛΙΑ