Πάτρα: Έρχονται βαριά πρόστιμα σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα

Πρκειμένου να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και Δημοτικά τέλη

Ο αριθμός των πατρινών αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή που θα εντοπιστεί να έχει «ξεχάσει» τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών του ακινήτου του μετά και την προσθήκη των ημιυπαίθριων και  προσθηκών αυθαίρετων κτισμάτων ,  εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά μεγάλος.Το αξιοσημείωτο είναι πως όλοι έχουν κάνει χρήση των νόμων και νομιμοποίηση τα αυθαίρετα τους αλλά μέχρι εκεί που τους «συνέφερε» καθώς  στη συνέχεια ‘απέφυγαν» να δηλώσουν την  αλλαγή των νέων τετραγωνικών μέτρων, γλυτώνοντας την αυξημένη καταβολή τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και των Δημοτικών τελών. όλοι αυτί θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά συν τα πρόστιμα τα προβλεπόμενα ποσά.

 Αναλυτικότερα:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να «τρέξουν» εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια  νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.  Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων. «Ξέχασαν» δηλαδή να εμφανίσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους μετά την νομιμοποίηση αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων.
Το αποτέλεσμα: μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ. Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου το 2020, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ