Πάτρα:Εργασιακός μεσαίωνας–Επιχείρηση «χρεώνει» το διάλειμμα-Αναγκάζει εργαζόμενους να δουλεύουν δεκάωρο

Παιχνίδια και με τον τρόπο χορήγησης των αδειών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων και η οποία διαθέτει πολλά υποκαταστήματα στην Πάτρα, στα οποία απασχολεί  470 εργαζόμενους, τους «χρεώνει» το διάλειμμα διάρκειας ενός τετάρτου που είναι υποχρεωμένη να τους χορηγεί, και τους αναγκάζει να το δουλεύουν. Ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί παρωνυχίδα στα όσα συμβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων καθώς πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να προσέρχονται στη δουλειά μία ώρα πριν την έναρξη του ωραρίου τους και να φεύγουν μία ώρα μετά, δουλεύοντας πολλές φορές  στη διάρκεια της εβδομάδας  δέκα ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολούνται ως «τετραωρίτες», αλλά κανένας από αυτούς δεν απασχολείται τέσσερις ώρες καθώς υποχρεώνονται να κάθονται πολλές ώρες παραπάνω.

Ακόμα και στον τρόπο χορήγησης των αδειών, η διεύθυνση της επιχείρησης καταφεύγει σε αλχημείες  , καθώς υποχρεώνει τους 500 περίπου εργαζόμενους , να υπογράψουν σε λευκό χαρτί και στη συνέχεια να τους χορηγεί την άδεια όποτε αυτή επιθυμεί.

Τα πιο πάνω και πολλά άλλα αποτελούν προϊόν επισήμης καταγγελίας αλλά και διαπιστώσεων  της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, το οποίο τις επόμενες ώρες αναμένεται να στείλει τελεσίγραφο στην ιδιοκτησία, προκειμένου για την τήρηση της νομιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις και προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας και τη δικαιοσύνη.

Έχουν ανοχή…

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν , καθώς  όπως διαπιστώθηκε προχώρησε παράνομα σε ανέγερση υποκαταστήματος της εκατοντάδων τετραγωνικών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετο.

Παρόλα αυτά εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, με την ανοχή της πολιτείας, των υπηρεσιών της αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ στην ιστορία έχει μείνει η φράση πρώην αντιδημάρχου σύμφωνα με τον οποίο «το μαγαζί θα λειτουργήσει ότι και να γίνει και σε όποιον αρέσει…»

Να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χρησιμοποιήθηκαν ως ανάχωμα προκειμένου για τη συγκεκριμένη υπόθεση να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ