Καλοπληρωτής το Πανεπιστήμιο Πατρών – Δεν χρωστά τίποτα στη ΔΕΗ

Οι φορείς του Υπ. Παιδείας που είναι «πρωταθλητές» οφειλών – Στη λίστα και δεκάδες Βιβλιοθήκες

Τα τεράστιο ποσό, που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και άλλοι φορείς του υπουργείου Παιδείας με «πρωταθλητές» , το Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης  και το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Οπως ενημέρωσε η ίδια η υπουργός Παιδείας γραπτά τη Βουλή μετά απο σχετική ερώτηση Βουλευτή το συνολικό ποσό ανέρχεται στα  6.333.144,24 ευρώ  και τα χρωστούν χρωστούν στη ΔΕΗ οι εποπτευόμενοι φορείς του υπ. Παιδείας, εκ των οποίων ένα μεγάλος μέρος το χρωστούν Πανεπιστήμια.Σύμφωνα με την υπουργό η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας προβαίνει ανελλιπώς στην εξόφληση των υποχρεώσεων του στην Δ.Ε.Η. για το κεντρικό κτίριο (Μαρούσι) και για τα κτίρια της αποθήκης του Νέου Φαλήρου και των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα Αττικής».

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα πανεπιστήμια τα οποία βέβαια εδω και πολλά χρόνια έχουν ενημερώσει οτι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις , ανάμεσα στις οποίες είναι και η ΔΕΗ , καθώς έχει μειωθεί δραματικά η χρηματοδότηση, που λαμβάνουν απο το κράτος. Φυσικά το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μονό τα ΑΕΙ αλλά και εκατοντάδες ακόμη φορείς του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν στη ΔΕΗ κυρίως, τεράστια ποσά, αλλά και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Οσο για τα πανεπιστήμια και τους φορείς του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη βουλή η υπουργός τα μεγαλύτερα ποσά χρωστούν: Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ( 2.415.000,00) . Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2.361.164,89). Το Δημοκρίτειο (575.318,61).  Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (707.882,00). Το Πολυτεχνείο Κρήτης (56.886,00). Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (18.068,41). Το ΤΕΙ Κρήτης (71.000,00). Η Εθνική βιβλιοθήκη (4.290,33), ενω μικροποσά χρωστούν σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες ανα τη χώρα.

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο αυτό της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου δεν χρωστάει κανένα ποσό στη ΔΕΗ, όπως επίσης  και όλα τα ιδρύματα τα οποία εδρεύουν στην Αττική, όπως επίσης το Πανεπιστήμιο Πάτρας και σχεδόν τα περισσότερα της περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ