50.000 άνθρωποι περιμένουν στη Λιβύη να περάσουν στην Ευρώπη

«Πενήντα χιλιάδες μετανάστες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν από τη Λιβύη», γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στο χθεσινό της φύλλο και προσθέτει ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι αναχωρήσεις» από τη Λιβύη, Υπογραμμίζοντας ότι στα λιβυκά κέντρα κράτησης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες, σε δομές που είναι υπερπλήρεις. Σύμφωνα με την Corriere, «οι οργανώσεις των δουλεμπόρων μπορεί να αποφασίσουν να σπρώξουν τα σαπιοκάραβά τους μέχρι τα ιταλικά χωρικά ύδατα», ή να τα βυθίσουν λίγα ναυτικά μίλια μετά την αναχώρησή τους, όπως ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον επτά μετανάστες, δύο από τους οποίους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 123 διασώθηκαν χθες, μετά το ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε ανοικτά της Λιβύης.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ προειδοποιεί πως «αν η Αυστρία κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη». Στις προθέσεις που ανακοίνωσε η αυστριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε «προστασία των νοτίων συνόρων της», απάντησε ο Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι, τονίζοντας: «Η τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδος υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια. Αν το πνεύμα είναι αυτό, θα πρέπει να μπούμε σε μια φάση συνεργασίας. Αλλά η αυστριακή απόφαση για κλείσιμο του Μπρένερ θα ήταν κατά του πνεύματος αυτού, και κατά συνέπεια, όποιος την εφαρμόσει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, υπογραμμίζοντας: «Η Αυστρία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα; Για εμάς θα ήταν επωφελές. Είναι περισσότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στην Ιταλία από εκείνους που πάνε στην Αυστρία. Είμαι έτοιμος από αύριο να συναινέσω στους ελέγχους στο Μπρένερ, διότι η Ιταλία μπορεί μόνον να κερδίσει από κάτι τέτοιο».

Επαναπατρισμοί

Σχεδόν 9.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2018, εντός των ορίων του προγράμματος «οικειοθελούς επιστροφής» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τον Τζομάα Μπιν Χάσαν, τον συντονιστή του προγράμματος στην Τρίπολη, 8.938 παράτυποι μετανάστες από 30 χώρες της Αφρικής και της Ασίας επαναπατρίστηκαν το πρώτο μισό της χρονιάς. Στα στατιστικά δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με καθεστώς προσφύγων, που μεταφέρθηκαν σε τρίτες χώρες από την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρίνισε ο Μπιν Χάσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί «περίπου 80» πρόσφυγες του «Aquarius» και άλλους 52 του «Lifeline», των δύο ανθρωπιστικών πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες, γύρω από το θέμα των οποίων διχάστηκαν οι Ευρωπαίοι τον Ιούνιο, δήλωσε ο Πασκάλ Μπρις, γενικός διευθυντής του γαλλικού γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (OFPRA). Οι μετανάστες είναι κυρίως «Ερυθραίοι και Σουδανοί» που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ofpra. Αναμένεται να φθάσουν «άμεσα» στη Γαλλία, όπου θα τους δοθεί σύντομα το καθεστώς του πρόσφυγα.

ΣΧΟΛΙΑ