Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ δέκα ημέρες πριν την τριμερή στο Βερολίνο

Την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσε η νέα προκλητική προσπάθεια της Τουρκίας να διεξάγει παράνομη γεώτρηση εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου δέκα ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση Γκουτέρες – Ανασταάδη – Ακιντζί στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, δύο γεγονότα τα οποία συνδέει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοινωθείσα τουρκική γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ρίχνει «λάδι στην φωτιά» με τη Λευκωσία να τονίζει πως η νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει και τις αναγγελθείσες παράνομες σεισμικές έρευνες με το ερευνητικό σκάφος ‘Oruç Reis’ εντός μεγάλης περιοχής στη δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, κατά παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πράξη ακραίας και προκλητικής περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και των επανειλημμένων εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύει πως «οποιοσδήποτε  ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η γεώτρηση διεξάγεται κατόπιν «αδειοδότησης» από τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ουδεμία νομική βάση έχει και οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομο και ανυπόστατο είναι και το ίδιο το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειώνεται επίσης πως είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι δήθεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί προς όφελός της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού. Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν καλύτερα μέσω της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, και όχι με τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων και δη 10 μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Βερολίνο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, καλεί για ακόμη μία φορά την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες ενέργειές της και να αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά σκάφη από τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, υπενθυμίζοντας το πλαίσιο κυρώσεων το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στοχεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις εντός της χωρικής θάλασσας, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου. Καλεί τέλος, «όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή σε οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες».

Πολιτική βούληση Αναστασιάδη για όρους αναφοράς

Το μήνυμα ότι όποιες και αν είναι οι τουρκικές προθέσεις, τίποτα δεν θα αναστείλει την αποφασιστικότητά του και την πολιτική του βούληση να είναι απολύτως θετικός και δημιουργικός κατά τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, έχοντας ως στόχο την υιοθέτηση των όρων αναφοράς, στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή του δήλωση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ακόμη ότι παραμένει δεσμευμένος σε μία  λύση που θα συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την παράνομη και διεθνώς καταδικασθείσα ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Συνεχίζει να ελπίζει ο Γκουτέρες

Απο την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και παροτρύνει όλα τα μέρη να επωφεληθούν από τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, ώστε να τεθούν οι βάσεις για νέες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης, η οποία διαφεύγει για Κύπριους για πολύ καιρό.

Αυτό αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έκθεση έχει συνημμένες δύο δεκασέλιδες ενημερώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τις οποίες είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 2483.

Ο κ. Γκουτέρες χαιρετίζει την εποικοδομητική εμπλοκή των πλευρών, των εγγυητριών δυνάμεων και άλλων ενδιαφερομένων, με την Ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ και πιστώνει σ’ αυτή την εμπλοκή τη βοήθεια για τη διατήρηση των προοπτικών για ειρήνη, η οποία, τελικά, εναπόκειται στα χέρια των δύο πλευρών.

«Ο λαός της Κύπρου αξίζει να γνωρίζει ότι αυτή η φορά είναι διαφορετική. Ζητώ και πάλι από τους ηγέτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της επόμενης περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαναλάβω την έκκλησή μου στα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά το πλαίσιο των έξι σημείων που πρότεινα στις 30 Ιουνίου 2017», υπογραμμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews

Φωτογραφία: Αρχείο Reuters

ΣΧΟΛΙΑ