Τουρκία: Γερμανία και Ολλανδία θα πάρουν πίσω μέλη του ΙΚ

Η Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω Γερμανούς και Ολλανδούς κρατούμενους, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, και τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αφότου η Άγκυρα άρχισε τον επαναπατρισμό τους αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε τη δική μας πολιτική και την εφαρμόζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Αυτοί που θέλουν να βγουν από τον δρόμο μας θα το κάνουν, όμως αυτοί που δεν θα το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», δήλωσε ο Σοϊλού στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα δύο χώρες. Η μία είναι η Γερμανία και η άλλη είναι η Ολλανδία», πρόσθεσε. «Από χθες το βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι θα πάρουν πίσω τρομοκράτες του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) που είναι πολίτες των χωρών τους και τις συζύγους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα απελάσει τους κρατουμένους στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστασνέρ δήλωσε χθες ότι η Γαλλία θα πάρει πίσω από την Τουρκία 11 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε επίσης πως δύο Ιρλανδοί υπήκοοι, που πρόκειται να απελαθούν από την Τουρκία, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ιρλανδία.

Η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό τζιχαντιστή και την Πέμπτη πρόκειται να απελάσει επτά ακόμη Γερμανούς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Αμερικανό να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος – στις Καστανιές Έβρου – καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Αμερικανός επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εκτιμάται ότι τέθηκε ξανά υπό κράτηση. Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι βρίσκεται στη νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ