Τα σενάρια των ξένων οίκων για τις εκλογές στη Γαλλία

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν το μείζον πολιτικό γεγονός του τρέχοντος τριμήνου για τις αγορές και οι ξένοι οίκοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις δημοσκοπήσεις. Το «επιθυμητό» σενάριο (νίκη του κεντρώου ευρωπαϊστή Μακρόν) παραμένει κυρίαρχο. Πλην όμως, οι κινήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, από τη διεύρυνση του spread των ομολόγων Γαλλίας-Γερμανίας έως την υψηλή μεταβλητότητα στα προθεσμιακά συμβόλαια ευρώ-δολαρίου και τις μαζικές ρευστοποιήσεις γαλλικών ομολόγων από τους -παγίως επιφυλακτικούς- Ιάπωνες επενδυτές δείχνουν ότι ορισμένοι προετοιμάζονται για την τρίτη μεγάλη ανατροπή μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ, είτε με ακροδεξιό πρόσημο (Λεπέν) είτε με ακροαριστερό (Μελανσόν). Η «ΗτΣ» παρουσιάζει συνοπτικά τα σενάρια των ξένων οίκων και τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη ημέρα στις αγορές

ekloges gallia

UBS

O ελβετικός οίκος δίνει τις υψηλότερες πιθανότητες (40%) στο σενάριο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι μετοχές της Ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσουν έως και 35%, η εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ να υποχωρήσει κατά 10% και οι τιμές των ομολόγων υψηλής απόδοσης της Ευρωζώνης να βουτήξουν κατά 17% με αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων. Στο βασικό σενάριο νίκης του Μακρόν, η UBS προεξοφλεί σημαντικό «ράλι ανακούφισης» σε μετοχές και ομόλογα της Ευρωζώνης και άλμα του ευρώ 2%.

Citi

H Citi αύξησε στις 10 Απριλίου στο 25% (από 20% προηγουμένως) το ποσοστό που δίνει στο σενάριο νίκης της Λεπέν.

Την ίδια ημέρα, τροποποίησε το βασικό της σενάριο προβλέποντας πλέον νίκη του Μακρόν, ενώ το «εναλλακτικό σενάριο» είναι νίκη του Φιγιόν. Δίνει ακόμα πιθανότητες 10% στο «ακραίο σενάριο» της επικράτησης του ακροαριστερού Μελανσόν, μετά την πρόσφατη δημοσκοπική άνοδο του τελευταίου.

Σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, η αμερικανική τράπεζα βλέπει πτώση του ευρώ, «πιθανόν απότομη», διεύρυνση του spread μεταξύ των γερμανικών Bunds και των γαλλικών ΟΑΤ’s στις 200 μονάδες βάσης (από 75 σήμερα) και διόρθωση 5-10% στο Χρηματιστήριο του Παρισίου έως τα τέλη Ιουνίου.

Deutsche Bank

Πιθανότητες 25% στο σενάριο νίκης της Λεπέν δίνει και η Deutsche Bank που προεξοφλεί στην περίπτωση αυτή πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η γερμανική τράπεζα βλέπει περιορισμένα περιθώρια για ανοδική αντίδραση εάν επικρατήσει ο Μακρόν (κεντρικό σενάριο), καθώς οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ήδη υψηλές. Τα δε σενάρια που θα πυροδοτούσαν τις μεγαλύτερες κινήσεις στις αγορές (Μελανσόν-Λεπέν στο δεύτερο γύρο από την αρνητική πλευρά, Μακρόν-Φιγιόν στο δεύτερο γύρο από τη θετική) αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια.

Morgan Stanley

Χαμηλότερες πιθανότητες 15% δίνει η Morgan Stanley στο σενάριο νίκης της Λεπέν, καθώς «το πιθανότερο είναι ότι η Γαλλία θα εκλέξει έναν μετριοπαθή και όχι έναν αντι-ευρωπαϊστή πρόεδρο… Παρότι ακόμα υποθέτουμε ότι ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελυζέ, το εύρος της αναμενόμενης νίκης του θα έχει συνέπειες για τις αγορές. Οσο μικρότερο το περιθώριο, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Ενα κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα έβαζε αμέσως τον Μακρόν σε ρόλο «κουτσής πάπιας», σε μια αρνητική εξέλιξη με δεδομένες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρωζώνη. Σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, η MS «βλέπει» διψήφιο ποσοστό απωλειών στις ευρωπαϊκές μετοχές, συγκρατημένες πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα και μεγαλύτερες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα.

Nomura

Ο ιαπωνικός οίκος επισημαίνει ότι οι επενδυτές στην παρούσα φάση προεξοφλούν μονομαχία Λεπέν-Μακρόν στο δεύτερο γύρο, παρότι το τοπίο μπορεί να αλλάξει σημαντικά στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες (όπως έδειξε και η άνοδος του Μελανσόν…). Σε περίπτωση μονομαχίας Λεπέν-Μελανσόν στον δεύτερο γύρο, η Nomura θα ποντάριζε σε πτώση των τιμών των γαλλικών ομολόγων. Οι αγορές συναλλάγματος δίνουν πιθανότητες 13%-15% στο σενάριο νίκης της υποψήφιας της ακροδεξιάς. Στην περίπτωση αυτή, το ευρώ θα υποχωρούσε κατά 6%, προσεγγίζοντας την απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων (ΟΑΤ’s) θα αυξάνονταν κατά 30 μονάδες βάσης και ο κίνδυνος πιστοληπτικής υποβάθμισης της Γαλλίας θα ήταν ορατός. Στο βασικό σενάριο επικράτησης του Μακρόν, η Nomura βλέπει άνοδο του ευρώ έως το 1,15 δολάριο έως το τέλος του έτους και μείωση των αποδόσεων των ΟΑΤ’s κατά 15 μονάδες βάσης.

JP Morgan

H JP Morgan δίνει πιθανότητες 25% στο σενάριο νίκης της Λεπέν, το οποιο θα προκαλούσε διψήφιο ποσοστό πτώσης στις γαλλικές μετοχές, διεύρυνση των spread των γαλλικών ομολόγων στις 200-300 μονάδες βάσης και υποχώρηση του ευρώ στο 0,98 δολάριο, κάτω από το 1 δολάριο για πρώτη φορά από το 2002.

Σε περίπτωση νίκης Μακρόν, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο για αύξηση των κεφαλαιακών ροών στην Ευρώπη από το εξωτερικό, που θα αντιστοιχούσε στο 10% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Goldman Sachs

Επιφυλακτική στάση τηρεί η Goldman Sachs που συστήνει στους πελάτες της να «σορτάρουν» τα προθεσμιακά συμβόλαια γαλλικών ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο ενόψει των εκλογών, φοβούμενη το ενδεχόμενο επικράτησης των «αντι-συστημικών» υποψηφίων (Λεπέν-Μελανσόν).

Παρόλα αυτά, η νίκη ενός εκ των υποψηφίων του «κέντρου» (Μακρόν ή Φιγιόν) παραμένει το βασικό σενάριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

 

Το «επιθυμητό» σενάριο (νίκη Μακρόν) παραμένει κυρίαρχο. Ομως οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος, από τη διεύρυνση του spread των ομολόγων Γαλλίας-Γερμανίας έως τις ρευστοποιήσεις γαλλικών ομολόγων από ιαπωνικά χαρτοφυλάκια, δείχνουν ότι ορισμένοι προετοιμάζονται για την τρίτη μεγάλη ανατροπή μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ

ΣΧΟΛΙΑ