Τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά τη συμφωνία του Βερολίνου για τη Λιβύη

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας για τη Λιβύη, που επετεύχθη στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος στην κοινή τους γραπτή δήλωση αναφέρουν: «η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη συγκέντρωσε τους σημαντικότερους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της κρίσης της Λιβύης».

Καταγράφουν ότι «σήμερα συμφωνήθηκαν 55 σημεία από τις συμμετέχουσες χώρες και οργανώσεις» και «οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τα μέτρα και την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη των μερών που θα έθεταν σε κίνδυνο την εκεχειρία».

«Έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία για τα επόμενα στάδια και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», σημειώνουν.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνουμε ότι η μόνη βιώσιμη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι μέσα από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, οι οποίες θέτουν την πρώτη ανάγκη όλου του λαού της Λιβύης. Μόνο μια πολιτική λύση λίβυκής ιδιοκτησίας μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση και να φέρει μόνιμη ειρήνη», τονίζουν.

«Υποστηρίζουμε την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ευρώπη», σημειώνουν.

«Έχουμε εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες με τους Λίβυους, τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να πιέσουμε για συμφωνία για να κλειδώσουμε την κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουμε εκ νέου μια πολιτική διαδικασία», τονίζει η Πρόεδρος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Σήμερα πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν», προειδοποιούν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της σημερινής διάσκεψης. Θα εξετάσουμε πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και στον σεβασμό του εμπάργκο όπλων. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας», καταλήγουν στο μήνυμά τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως η ΕΕ δεσμεύεται για την εφαρμογή της συμφωνίας της διάσκεψης για τη Λιβύη, περιλαμβανομένης και της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων.

Κάλεσε επίσης τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, «όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση» και ξεκαθάρισε ότι «αυτές είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση».

Ο κ. Μισέλ σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορους τομείς των προτεινόμενων συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Στο πολιτικό επίπεδο: Η ΕΕ θα υποστηρίξει μια μελλοντική εθνική διάσκεψη, τη διοργάνωση των εκλογών και την πιθανή εργασία για το σύνταγμα.
  • Οικονομικές δράσεις επικεντρωμένες στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικούς θεσμούς, όπως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα και η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή.
  • Μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (μέσω των μέσων κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης μη στρατιωτικής αποστολής EUBAM) ·
  • Στα ανθρώπινα δικαιώματα η ΕΕ επιθυμεί να φέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στη Λιβυή.

Πρόσθεσε τέλος ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια Ανώτατη Συνάντηση Αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης που θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης.

ΣΧΟΛΙΑ