Συρία: Θρίλερ με την έναρξη της εισβολής! Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας

Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν από δυο σημεία σύμφωνα με το Bloomberg

Δεν ήταν ακριβώς νύχτα όπως είχε πει ο Ερντογάν. Οι τουρκικές δυνάμεις φαίνεται πως ξεκίνησαν την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο. Μόνο που το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και ο απεσταλμένος του στην Τουρκία διαψεύδουν την έναρξη της επιχείρησης.

Λίγες μέρες πριν και παρά τις… ήξεις – αφήξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη βόρεια Συρία. Το Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει ότι η τουρκική επιχείρηση στη Συρία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν δυο μικρές ομάδες μπήκαν στη Συρία από δυο σημεία κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν.

Λίγη ώρα μετά, όμως, το Sputnik μετέδωσε ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, αρχικά η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει ένα κομμάτι γης μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Άιν.

Από την Τρίτη, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έχουν συγκεντρωθεί και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δημοσιογράφος του AFP ανέφερε πως είδε στην πόλη Ακτσάκαλε αυτοκινητοπομπή που αποτελούνταν από δεκάδες οχήματα. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τα οχήματα μετέφεραν κυρίως κατασκευαστικά υλικά.

Από χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, είχαν ανακοινώσει ότι η επίθεση ξεκίνησε. «Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε μία από τις θέσεις μας», έγραψαν στο Twitter, αναφερόμενες στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.

Πρόκειται για μία από τις περιοχές από τις οποίες αποσύρθηκαν τη Δευτέρα οι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ