Στη Βαλένθια οι πρώτοι από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius

Στο λιμάνι της Βαλένθιας έφτασαν οι πρώτοι από τους 630 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Aquarius, έπειτα από μία εβδομάδα περιπλάνησης στη Μεσόγειο.

Ενα από τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, που μετέφερε μετανάστες, μπήκε στο λιμάνι περίπου στις 6:30 το πρωί (τοπική ώρα), το πρωί της Κυριακής. Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το Οριόνε και από το Aquarius, γαλλογερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Για αυτούς τους 450 άνδρες, τις 80 γυναίκες εκ των οποίων επτά εγκυμονούσες, τους 89 έφηβους και τα 11 παιδιά κάτω των 13 ετών που διασώθηκαν από το Aquarius και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, η άφιξη στη Βαλένθια σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν ο καταλύτης για τη δημιουργία νέων ρηγμάτων στην Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό. Η Ιταλία λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Aquarius να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες.

Αρκετοί ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία, αφού εξεταστεί η κατάστασή τους στην Ισπανία.

Στο λιμάνι της Βαλένθια βρίσκονται ασθενοφόρα για να υποδεχθούν τους μετανάστες. Σε ένδειξη αλληλεγγύης έχει στηθεί πανό που λέει «Καλωσορίσατε στο σπίτι σας» σε διάφορες γλώσσες. Για την υποδοχή τους έχουν κινητοποιηθεί 2.320 άτομα εκ τω οποίων 1000 είναι εθελοντές και 470 μεταφραστές. Για την κάλυψη του γεγονότος έχουν διαπιστευθεί περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι.

Τη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί όταν η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους δεχτούν έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες. Πολλοί έκαναν λόγο για μια κίνηση ανθρωπιστική αλλά και πολιτική από την πλευρά της Μαδρίτης, που είχε ως στόχο να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Η άρνηση της Ιταλίας και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι βύθισαν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και δημιούργησαν διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «κυνισμό και ανευθυνότητα» από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη συνάντηση του Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που είναι και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, επέμεινε στη θέση του, υπογράφοντας το Σάββατο απαγόρευση εισόδου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ