Πλοίο με 141 μετανάστες περιφέρεται ανοικτά της Λιβύης -Ποιες χώρες δεν το δέχονται

Από νωρίς την Δευτέρα, ένα πλοίο περιφέρεται μεσοπέλαγα και χωρίς προορισμό στα νερά της Μεσογείου. Έχει επάνω του 141 επιβάτες οι 73 από τους οποίους νέα παιδιά, αρκετά 13-14 χρόνων και ασυνόδευτα. Τις προηγούμενες ώρες, το πλήρωμα μάζεψε τους 141 από ξύλινες βάρκες που κινδύνευαν να βυθιστούν. Οι περισσότεροι έχουν εμφανή σημάδια χρόνιου υποσιτισμού. Η Μάλτα και η Ιταλία αρνούνται να τους δεχτούν, η Γαλλία και η Ισπανία προς το παρόν σιωπούν. Οι 141 παραμένουν στο πλοίο όπου υπάρχουν τρόφιμα για δυο εβδομάδες.

Το Aquarius «περιμένει οδηγίες» από το λιβυκό κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων διάσωσης, αναφέρει το ημερολόγιο καταστρώματος που δημοσιεύει το πλήρωμά του υπό μορφή ιστολογίου.

H στάση της Ιταλίας

Στο πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει σε ΜΚΟ και μεταφέρει 141 ανθρώπους που περισυνέλεξε στην κεντρική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με σύντομο κείμενό του στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, σε ανάρτησή του στο Twitter, γράφει:

 «Πλοίο ΜΚΟ Aquarius με άλλους 141 μετανάστες. Γερμανική ιδιοκτησία, ναυλώθηκε από γαλλική ΜΚΟ, ξένο πλήρωμα, σε χωρικά ύδατα της Μάλτας, με σημαία Γιβραλτάρ. Μπορεί να πάει όπου θέλει, αλλά όχι στην Ιταλία! Στοπ στους διακινητές ανθρώπων και στους συνενόχους. Κλειστά λιμάνια, ανοικτές καρδιές».

Επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, η γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο και να δέχεται μόνον τα σκάφη των ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποστολών.

 

ΣΧΟΛΙΑ