Πέθανε ο Ρομπέρτο Καζαλέτζο

Ο «εγκέφαλος» του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων

Πέθανε στα 61 χρόνια του στο Μιλάνο ο συνιδρυτής και ιδεολογικός γκουρού του ιταλικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο. Ήταν ο πραγματικός «εγκέφαλος» του αντισυστημικού κινήματος-γέννημα της οικονομικής κρίσης που μπήκε με φόρα στην ιταλική Βουλή στις κάλπες του 2013.

Ο Καζαλέτζο αντιμετώπιζε για πολύ καιρό καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα, αλλά «πολέμησε μέχρι το τέλος» όπως δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο αποχαιρετώντας τον μέσω του μπλογκ του.

«Δεν το βάζω κάτω και θα συνεχίσω να πολεμώ μαζί με εκατομμύρια έντιμους Ιταλούς για την νίκη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλα» είχε γράψει πρόσφατα στο ιστολόγιο του Γκρίλο.

Ο μυστηριώδης Καζαλέτζο ήταν ο πραγματικός «εγκέφαλος» του Κινήματος, ο άνθρωπος που επεξεργαζόταν μεγάλο μέρος της πολιτικής γραμμής και του οποίου η γνώμη βάραινε ιδιαίτερα όταν έπρεπε να γίνουν κρίσιμες επιλογές.

Ο Καζαλέτζιο είχε κατηγορηθεί παράλληλα από διαφωνούντες και μέρος του Τύπου για τη δημιουργία κλειστού διευθυντηρίου μαζί με τον Γκρίλο και για τον περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής και τοποθέτησης των βουλευτών και γερουσιαστών των Πέντε Αστέρων.

Το Κίνημα 5 Αστέρων γεννήθηκε στον απόηχο των Ημερών Vaffanculo που έβγαλαν εκατομμύρια Ιταλούς στις πλατείες το 2007 και το 2008. Είναι ένας σχηματισμός περίπλοκος που προκλίνει την online δημοκρατία ως αντίδοτο του «εκφυλισμού» του πολιτικού συστήματος από την κομματοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ