Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν!(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Πως θα αντιδράσει ο «σουλτάνος»

Οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης γέμισαν οπαδούς του Εκρέμ Ιμάμογλου. Από τις 31 Μαρτίου… περίμεναν τη στιγμή που ο υποψήφιος που υποστήριξαν, ο άνθρωπος που ήρθε από το… πουθενά να «καταδικάσει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πιο βαριά (από κάθε άποψη) ήττα της πολιτικής του καριέρας, θα κέρδισε την Κωνσταντινούπολη.

Και το κατάφερε χάρη στο «δώρο» που του έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν. Γιατί η εμμονή του να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη μόνο ως «δώρο» στον Ιμάμογλου μπορεί να χαρακτηριστεί. Όλη η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε γύρω από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Και η διαφορά στις ψήφους ανάμεσα στον ίδιο και τον Γιλντιρίμ εκτοξεύτηκε από τις 13.729 του Μαρτίου, στις 777.581 του Ιουνίου.

Ο Ιμάμογλου φρόντισε από την πρώτη στιγμή να προκαλέσει τον Ερντογάν. Σαν να μην έφτανε που τον «καταδίκασε» σε μια οδυνηρή ήττα, παίρνοντάς του την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας. Η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη θέτει, ίσως για πρώτη φορά, υπό αμφισβήτηση την αύρα του «ανίκητου» που εδώ και χρόνια είχε καλλιεργήσει ο Ερντογάν.

Ιμάμογλου… ροκ σταρ

Οι πανηγυρισμοί του Ιμάμογλου και των οπαδών του θύμιζαν λίγο… κατάκτηση του Champions League. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τουρκικές σημαίες στα χέρια, με καπνογόνα και πυροτεχνήματα. Σκαρφαλωμένοι παντού για να δουν τον νέο δήμαρχο. Κι εκείνος, έκανε… βόλτα πάνω σε ένα διώροφο ανοιχτό λεωφορείο.

imamoglu_panigirismoi3-768x545 imamoglu_panigirismoi6-768x504

Μια ηγετική εμφάνιση. Τα μηνύματα που έστειλε στον Ερντογάν ήταν πολλά: από το ότι θα είναι δήμαρχος όλων, Ελλήνων, Εβραίων, Αρμένιων (δεν είναι τυχαία η αναφορά), πως δεν τον νοιάζει ο τρόπος ένδυσης και οι συνήθειες, πως θέλει να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις. Χαρακτήρισε δε τον εαυτό του «σχέδιο Δημοκρατίας του Κεμάλ Αττατούρκ».

Εκτός από τη συστράτευση υπέρ του Ιμάμογλου που… κατάφερε ο Ερντογάν, έκανε και κάτι ακόμα: μετέτρεψε τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη σε δημοψήφισμα για την πορεία της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο μήνυμα που πήρε ήταν ηχηρό.

«Σε αυτή την πόλη σήμερα (σ.σ. χθες) αποκαταστήσατε τη δημοκρατία. Σ’ ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη. Ήρθαμε για να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλους. Θα οικοδομήσουμε τη δημοκρατία σε αυτή την πόλη, θα οικοδομήσουμε τη δικαιοσύνη. Σε αυτή την όμορφη πόλη, σας το υπόσχομαι, θα οικοδομήσουμε το μέλλον», είπε ο Ιμάμογλου εν μέσω αποθέωσης.

«Κωνσταντινούπολη, ήρθαμε να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο! Είχαμε πει πως θα κερδίσει η αγάπη. Πόσο χαρούμενος είμαι που κέρδισε η αγάπη. Εγώ αγαπώ τους ανθρώπους μας, τους ανθρώπους της πατρίδας μου. Γκρεμίστε όλες τις προκαταλήψεις. Να γκρεμίσετε όλες τις προκαταλήψεις που έχετε στο μυαλό σας. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος ζωής, ένδυσης, συνήθειας. Ήρθαμε για να αγκαλιάσουμε τους πάντες. Στην πόλη αυτή εμείς θα αγκαλιάσουμε τους Ρωμιούς, τους Αρμένιους, τους Συροχαλδαίους, τους Εβραίους. Όλους! Ναι, εγώ είμαι ένα σχέδιο! Της Δημοκρατίας, της τουρκικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο της Δημοκρατίας του Κεμάλ Ατατούρκ», είπε ακόμα ο Ιμάμογλου.


newsit.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ