Οι Βρετανίδες θα έχουν πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης από το σπίτι τους λόγω καραντίνας

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να καταστήσει τα χάπια άμβλωσης διαθέσιμα από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, για να την ανακαλέσει λίγο αργότερα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ωστόσο, χθες εξέδωσε δήλωση κατά την οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί ότι μέχρι να λήξει η κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους φαρμακευτική αγωγή από το σπίτι τους εφόσον δε μπορούν να μεταβούν σε κάποια κλινική. Η εν λόγω νέα νομοθεσία ισχύει μόνο για την Αγγλία, μιας και εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα έχει εφαρμοστεί ήδη σε Σκωτία και Ουαλία, όμως για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν τα χάπια οι γυναίκες που τα χρειάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική συνεννόηση με γιατρό πρώτα, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Stylist, τα χάπια θα είναι διαθέσιμα σε γυναίκες που δεν έχουν ξεπεράσει τη δέκατη εβδομάδα κύησης.

«Η δημόσια ασφάλεια και η συνεχής πρόσβαση σε υπηρεσίες “κλειδιά” είναι η προτεραιότητά μας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Αναβαθμίζουμε τις μέχρι τώρα ισχύουσες οδηγίες, έτσι ώστε οι γυναίκες που χρειάζεται να κάνουν άμβλωση μέχρι τις δέκα εβδομάδες κύησης και δεν έχουν πρόσβαση σε κλινική να μπορούν να χρησιμοποιήσουν χάπια άμβλωσης στο σπίτι. Το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό και θα πρέπει να ακολουθείται ύστερα από τηλεφωνική ή ηλεκτρονική συμβουλευτική αγωγή με γιατρό», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Παρότι οι Βρετανίδες υποδέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις διότι η έκτακτη αυτή νομοθετική ρύθμιση δεν ισχύει για τη Βόρεια Ιρλανδία, παρότι η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε εκεί τον Οκτώβριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ