Ξεκίνησε για την Αν. Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz»

Θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο

Απέπλευσε από την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Άγκυρας Yavuz (Γιαβούζ), μετά από τελετή απόπλου που έγινε στο λιμάνι Dilovasi, έξω από την Κωνσταντινούπολη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ και του γενικού  διευθυντή της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος , στις αρχές Ιουλίου.

«Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.

Το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» επιχειρεί ήδη σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου,  σε ύδατα όπου η Λευκωσία έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Η αναχώρηση του Γιαβούζ για γεωτρήσεις στην Κύπρο έρχεται την στιγμή που η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ