Νέα μέτωπα με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία άνοιξε ο Ερντογάν

Την σκληρή αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να «αντιμετωπίσει» τα σχόλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ενώ διεξήγαγε εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα βάλει τον δράστη να πληρώσει εάν η Νέα Ζηλανδία δεν το κάνει και παρουσίασε την επίθεση ως μέρος μιας επίθεσης εναντίον της Τουρκίας και του Ισλάμ. Επιπλέον προειδοποίησε ότι οι αντι-Μουσουλμάνοι Αυστραλοί θα «σταλούν πίσω σε φέρετρα» όπως οι παππούδες τους στη μάχη της Καλλίπολης, κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι στην Καλλίπολη περισσότεροι από 8.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έχασαν τη ζωή τους από τις τουρκικές δυνάμεις και η συγκεκριμένη μάχη έχει εξέχουσα θέση στην συλλογική μνήμη και των δύο χωρών.

Αντίδραση και από την Αυστραλία

Σκληρή και σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση της Αυστραλίας όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, αφού κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή σχετικά με την ομιλία του Ερντογάν, απέρριψε τις «δικαιολογίες» που προσέφερε, αναφέρει το Al Jazeera.

«Έχουν γίνει παρατηρήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν που τις θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικές για τους Αυστραλούς και εξαιρετικά απερίσκεπτες σε αυτό το πολύ ευαίσθητο περιβάλλον», δήλωσε ο Μόρισον.

«Περιμένω και ζήτησα να διασαφηνιστούν αυτά τα σχόλια, να αποσυρθούν …περιμένω να συμβεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μάλιστα κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο ότι προδίδει την υπόσχεση που έδωσε ο Μουσταφά Κεμάλ για σφυρηλάτηση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

 

Με πληροφορίες του Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ