Κοροναϊός: Πόλη-φάντασμα η Σανγκάη – Εικόνες Αποκάλυψης

Δεν κυκλοφορεί κανείς

Μια νέα πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα, ένας ιός βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με θύματα -μέχρι στιγμής- 1.526 άτομα και περισσότερα από 67.000 άτομα.

Στους δρόμους της Σανγκάης των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων δεν κυκλοφορεί κανείς. Είναι, πλέον, μια πόλη-φάντασμα, που δεν θυμίζει σε τίποτε το πρόσφατο παρελθόν, υπό τον φόβο του COVID-19, γνωστούς ως κοροναϊού.

Μια Αμερικανίδα φωτογράφος αποτύπωσε τους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα και τα πανύψηλα, άδεια κτίρια , κατά την περίοδο των εορτών για το κινεζικό νέο έτος. Ο φόβος για τον κοροναϊό εξαπλώνεται, και οι αμέτρητοι κάτοικοι της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Κίνας ζουν απομονωμένοι, παρότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ, επισήμως, καραντίνα.

Η Nicoco απαθανατίζει στις φωτογραφίες της την άδεια μητρόπολη, με τα φωτογραφικά ενσταντανέ της να παραπέμπουν σε ταινίες βιολογικής καταστροφής. Εμπορικά κέντρα, πλατείες και… 25 εκατομμύρια «εξαφανισμένα», κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις για την επιβίωσή τους. Στα περισσότερα πλάνα δεν υπάρχει κανείς, ή ο φακός καταφέρνει να πιάσει μόλις μία ανθρώπινη φιγούρα σε κάποια γωνία.

sagkai_koronaios_6778.jpg
Copyright: Nicoco

H φωτογράφος Nicoco επισκέφθηκε τα άλλοτε πολύβουα σημεία της Σανγκάης: την πλατεία Λαού, τις λεωφόρους West Nanjing Road και Rainbow Road, τον κήπο Yuyuan, τον ναό Jingan. «Κάποιες φωτογραφίες ίσως φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί νωρίς το πρωί αλλά η συλλογή, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν άνθρωποι. Πουθενά» επισημαίνει.

sagkai_koronaios_67.jpg
Copyright: Nicoco

Oι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστοί, ενώ οι αρχές επέκτειναν την εορταστική περίοδο ζητώντας ταυτόχρονα από τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

sagkai_koronaios_7.jpg
Copyright: Nicoco

Το Πάρκο του Λαού και ο Ναός Jingan παραμένουν κλειστοί, ενώ καφετέριες, γυμναστήρια και μπαρ παρέμεινα κλειστά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Θέλοντας και μη, υπό τον φόβο του κοροναϊού, οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν.

sagkai_coronavirus_1_2.jpg
Copyright: Nicoco
c.jpg
Copyright: Nicoco
sagkai_koronaios_09.jpg
Copyright: Nicoco
b.jpg
Copyright: Nicoco

ΣΧΟΛΙΑ