Κινδυνεύει με θανατική ποινή ο δράστης του μακελειού στη Φλόριντα

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή…

Η αστυνομία της Αλάσκας είχε κατάσχει το όπλο του δράστη της επίθεσης στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποιτην Παρασκευή. Ωστόσο, του το επέστρεψε τον προηγούμενο μήνα, αφού δεν κρίθηκε ψυχικά ασθενής, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή!

Ο Εστέμπαν Σαντιάγο, ένας 26χρονος βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, είχε ιστορικό αλλοπρόσαλης συμπεριφοράς και οι αρχές ερευνούν αν τα ψυχολογικά προβλήματα του δράστη έπαιξαν ρόλο στο τελευταίο αυτό περιστατικό μαζικών πυροβολισμών που σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Σαντιάγο είπε στους αστυνομικούς ότι είχε σχεδιάσει την επίθεση και ότι αγόρασε ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής για τη Φλόριντα.

Χθες ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του 26χρονου, ο οποίος κινδυνεύει να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών αν καταδικαστεί, σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς.

«Ο Σαντιάγκο είχε τρομοκρατικές σκέψεις και πίστευε ότι είχε επηρεαστεί από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Άνκορεϊτζ, Κρις Τόλεϊ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαραίνουν τον Σαντιάγκο είναι αυτή της άσκησης πράξης βίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, της χρήσης όπλου για διάπραξη βίαιου εγκλήματος και πρόκλησης θανάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

 

Παρελθόν…

Ο Μάρλιν Ρίτζμαν, επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Άνκορατζ της Αλάσκας, δήλωσε ότι ο Σαντιάγο είχε παρουσιαστεί στο γραφείο τον Νοέμβριο, συμπεριφερόμενος αλλόκοτα. Τότε τον παρέδωσαν στην αστυνομία, η οποία τον οδήγησε σε κλινική για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

Φωτογραφία: Reuters

Ο 26χρονος είχε πει στους πράκτορες του FBI ότι μια αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Φωτογραφία: Twitter

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο ψυχιατρικός έλεγχος του Σαντιάγο οι αρχές είχαν κατάσχει το όπλο του, όμως του το επέστρεψαν τον προηγούμενο μήνα, όπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Άνκορατζ Κρις Τόλεϊ, αν και πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Σαντιάγο χρησιμοποίησε αυτό το όπλο στην επίθεση της Παρασκευής.

Αξιωματούχοι του Άνκορατζ επεσήμαναν ότι το όπλο επεστράφη στον δράστη, διότι κρίθηκε ότι δεν είναι ψυχικά ασθενής.

ΣΧΟΛΙΑ