Ιαπωνία – Ρωσία… συμμαχία! Συνομιλίες Πούτιν – Άμπε

Ο ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε απηύθυναν έκκληση προς την Βόρειο Κορέα και τις υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν συμπεριφορές και ρητορικές που θα συνέβαλλαν στο να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεργαστούν πιό στενά στο θέμα αυτό ώστε να μειωθεί η ένταση γύρω από την Βόρειο Κορέα. Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε μάλιστα κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, να διεξαχθούν εξαμερείς συνομιλίες για να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας.

Την πρόοδο επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες μετά τη λήξη των συνομιλιών τους στην Μόσχα, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο

Ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών που είχαν Πούτιν και Άμπε στην Μόσχα, ήταν οι σχέσεις διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας στις νήσους Κουρίλες, οι οποίες συνιστούν αντικείμενο προστριβών μεταξύ των δύο χωρών εδώ και εβδομήντα χρόνια, καθώς η Ιαπωνία διεκδικεί τις νήσους που είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες «διεξήχθησαν μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και χαρακτηριζόντας την Ιαπωνία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική», είπε ότι η Ρωσία και η Ιαπωνία στις συνομιλίες αυτές επιβεβαιώσαν την πρόθεση τους να αναπτύξουν την αμοιβασία επωφελή συνεργασία». Αναφερόμενος μάλιστα, στις προοπτικές της συνεργασίας αυτή είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με το Τόκιο για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, ακόμη και τον πιό περίπλοκων που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις, στην βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού, των ισότιμων σχέσεων και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις προοπτικές αυτές συνεργασίας που μπορούν να επεκταθεί και στις νήσους Κουρίλες, ανακοίνωσε ότι «το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τις Κουρίλες νήσους Ιάπωνες αξιωματούχοι και επιχειρηματίες για να μελετηθούν συγκεκριμένα οι δυνατότητες της συνεργασίας». Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε, δήλωσε ότι Ρωσία και Ιαπωνία συμφώνησαν στο να υπάρξει αεροπορική πτήση από την Ιαπωνία με προορισμό τις νότιες Κουρίλες, για τους πρώην κατοίκους των αμφιλεγόμενων αυτών νησιών.

«Αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, να επισκεφθούν με ειδική αεροπορική πτήση τις νότιες Κουρίλες ώστε οι συγγενείς των πρώην κατοίκων των Κουρίλων να μπορέσουν να επισκεφθούν, μια ημέρα του Ιουνίου, τους τάφους των προγόνων τους στα νησιά Κουνασίρ και Ιτουρούπ». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες προτίθενται να υλοποιήσουν κοινά έργα στον τομέα του τουρισμού και της θαλάσσιας εκμετάλλευσης, ενώ συμφώνησαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους Ιάπωνες επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κουρίλες νήσους.

Ο Ρώσος προεδρος είπε ότι η Ρωσία προτίθεται να βοηθήσει την Ιαπωνία στην εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσε το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του εδάφους και την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων. Τέλος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να συναντήσει εφέτος τον Ιάπωνα πρωθυπουργό δυο φορές ακόμη, τη μία τον Ιούλιο, στην συνάντηση κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο και στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ το φθινόπωρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: Newsit

ΣΧΟΛΙΑ