Θερμό κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με επίκεντρο τους μετανάστες

Σταθερή είναι η απόφασή της να κλείσει τα λιμάνια τις στους εκατοντάδες μετανάστες του πλοίου Aquarius ανακοίνωσε σήμερα η Ιταλία, ενώ η ένταση ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι με αιχμή τη μεταναστευτική πολιτική κλιμακώνεται.

«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας σχετικά με τα πλοία που ανήκουν σε ΜΚΟ» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. «Πλοία που ανήκουν σε ξένους οργανισμούς κι έχουν ξένη σημαία δεν μπορούν να ορίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας» τόνισε.

Από την Κυριακή, όταν Ιταλία και Μάλτα αρνήθηκαν να δεχθούν το πλοίο, οι 629 μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό- ανάμεσά τους 11 παιδιά και επτά έγκυοι- παραμένουν στη Μεσόγειο, πάνω στο πλοίο. Ορισμένοι από τους μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μεταφέρθηκαν σε δύο ιταλικά πλοία και κατευθύνονται προς τη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στους κόλπους της ΕΕ με επίκεντρο τη μετανάστευση.

Ενώ η Ισπανία υιοθέτησε διπλωματικό τόνο με την Ιταλία, ανακοινώνοντας πως θα δεχτεί το πλοίο με τους 629 μετανάστες, οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού επιδεινώθηκαν με έκρηξη αλληλοκατηγοριών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την απόφαση της Ιταλίας για «μπλόκο» στο Aquarius, τονίζοντας πως το διεθνές δίκαιο υποχρέωνη τη Ρώμη να το δεχτεί. «Υπάρχει ένας βαθμός κυνισμού και ανευθυνότητας στη συμπεριφορά της ιταλικής κυβέρνησης, σε σχέση με αυτή τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση» είπε στο υπουργικό του συμβούλιο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που αναμένεται να έχει την Παρασκευή συνάντηση με τον Μακρόν στο Παρίσι, δεν άργησε να απαντήσει.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχτεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που πάντα προτιμούσαν να γυρνούν την πλάτη στο θέμα της μετανάστευσης» σχολίασε.

Η κατάσταση εντάθηκε ακόμα περισσότερο σήμερα το πρωί, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη Ρώμη ζητώντας εξηγήσεις για τα σχόλια του προέδρου του. «Εάν οι Γάλλοι έχουν την ταπεινότητα να απολογηθούν, μπορούμε να το αφήσουμε πίσω μας και να είμαστε φίλοι, όπως πριν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με το Reuters, σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με 937 μετανάστες έδεσε σήμερα στην Κατάνια της Σικελίας. Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως το γεγονός πως οι μετανάστες που διασώθηκαν από ιταλικά πλοία οδηγούνται στην Ιταλία δείχνει πως η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν είναι ούτε απάνθρωπη ούτε ξενοφοβική.

ΣΧΟΛΙΑ