Η μάχη για το διάδοχο του Γιούνκερ & το παρασκήνιο της Συνόδου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση απέτυχαν να συμφωνήσουν στις υποψηφιότητες της προεδρίας της Κομισιόν αλλά και σε άλλα κομβικά πόστα και κατέληξαν να επαναλάβουν τη συνάντηση στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πολιτική ανάλυση του Politico,υπήρξε μάλιστα τόσο έντονη διαφωνία μεταξύ των επικεφαλής των κρατών που δεν μπόρεσαν ούτε καν να συμφωνήσουν στο πώς κατέληξαν… να διαφωνούν.

 Μετά από το δείπνο της Πέμπτης που έφτασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Spitzenkandidaten ή αλλιώς οι υποψήφιοι που μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ε.Ε. πρέπει να αποκλειστούν καθώς έχουν ήδη δεχθεί αμφισβήτηση.
 “Έχουν ήδη αφαιρεθεί σήμερα, γεγονός που μας επιτρέπει να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία”, δήλωσε ο Μακρόν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από την άλλη δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Ανέφερε ότι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν από τους τρεις υποψηφίους που έχουν προκριθεί. Πρόκειται για τον γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαΐκού Κόμματος, τον Φρανς Τίμμερμανς των Σοσιαλιστών και την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάκγερ των Φιλελεύθερων. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι να αλλάξει.

Τόσο η Μέρκελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προτείνουν αντιστροφή της πολιτικής τύχης των υποψηφίων, παρά το γεγονός ότι οι σοσιαλιστές αλλά και οι φιλελεύθεροι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μην στηρίξουν τον Βέμπερ.

Το να επιλέξεις τους νέους επικεφαλής στην Ε.Ε. ήταν πάντα ένας δύσκολος στόχος, που απαιτούσε εντατικές διαπραγματεύσεις. Το 2014, η διαδικασία διήρκησε σχεδόν όλο το καλοκαίρι με την τελική απόφαση να έρχεται στα τέλη Αυγούστου. Όμως τότε η συμφωνία μεταξύ των Συντηρητικών και των Σοσιαλιστών υποψηφίων, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (προέδρου της Κομισιόν) και του Μάρτιν Σούλτς, δημιουργούσε ένα καθαρό μονοπάτι, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται δυνατό να επιτευχθεί.

Η Μέρκελ τόνισε ότι τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν έχουν πλέον τον έλεγχο σε ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία. Πλέον χρειάζεται μια πιο διευρυμένη συνεργασία που σίγουρα περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους και πιθανόν τους Πράσινους.

Προφανώς θέλουμε να βρούμε μια κοινή λύση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογράμμισε η Μέρκελ σε μία σύντομη ενημέρωση του τύπου τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να δώσει μία ευθεία απάντηση στην ερώτηση αν η ίδια ή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επιμείνουν στην επιλογή Βέμπερ, υποψήφιο που παλαιότερα είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι ο αγαπημένος της υποψήφιος. Απάντησε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης και τα κόμματα θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την αξιολόγηση του Τουσκ.

“Η Βουλή θα πάρει θέση και θα δούμε τι σημαίνει αυτό. Επομένως μπορώ να δώσω μία απάντηση στο ερώτημά σας μόνο στο τέλος της διαδικασίας. Πάντως πρόκειται για μία κατάσταση με αρκετές προκλήσεις, αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Μία από τις προκλήσεις για τη Μέρκελ είναι ότι ο Βέμπερ είναι ανώτερο μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), του αδελφικού κόμματος των χριστιανοδημοκρατών της. Η καγκελάριος θα πρέπει να διεξάγει κάποιες “ευαίσθητες” συνομιλίες με τους ηγέτες τόσο του κόμματός της όσο και του CSU για να καταγράψει μία πρόοδο.

Ούτε ο Τουσκ όμως απάντησε στην ερώτηση για το αν η υποψηφιότητα Βέμπερ έχει απορριφθεί από τους ηγέτες.

“Θέλουμε περισσότερο χρόνο να συζητησουμε, δήλωσε και συνέχισε: “Γι’ αυτό το λόγο θα επιστρέψουμε στο θέμα συζήτησης στο τέλος Ιουνίου. Τώρα είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε.

Ο Γιούνκερ ερωτώμενος για το αν θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητας μέσα σε 10 μέρες για να ληφθούν αποφάσεις, ήταν αρνητικός. “Δεν περιμένω κάτι τέτοιο. Αλλά πρέπει να γίνει η συζήτηση”.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζονται χρονικά να καταλήξουν σε συμφωνία για τα άτομα που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές, πριν η νέα Ευρωβουλή προχωρήσει στην πρώτη της συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου και εκλέξει πρόεδρο.

Η συμπεριφορά ορισμένων από τους αρχηγούς αντανακλά την πολιτική τους κουλτούρα. Αν ο Μακρόν, του οποίου η χώρα έχει μικρή εμπειρία στις πολιτικές συνεργασίες, ήταν κατηγορηματικός για τους υποψηφίους, ο Ρούτε, που έχει βαθειά εμπειρία στο να “σπάει” συμφωνίες με τα αντίπαλα κόμματα εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός.

Αυτά τα πράγματα χρειάζονται λίγο χρόνο – είναι ακριβώς όπως ένας κυβερνητικός σχηματισμός», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Στις Κάτω Χώρες χρειάστηκαν επτά μήνες την τελευταία φορά, οπότε δεν νομίζω ότι είναι μια τόσο μεγάλη καταστροφή”. Ο Ρούτε είναι ένας από τους διαπραγματευτές στο Συμβούλιο που εργάζεται για λογαριασμό των φιλελευθέρων, αλλά η επίσημη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τον Τίμμερμανς, τον σοσιαλιστή, ο οποίος είναι πρώην ολλανδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ρούτε δήλωσε ότι ο Timmermans έχει ακόμα μια πιθανότητα, αλλά πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά πολύ απρόβλεπτο, ανέφερε αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, κ. Τζόζεφ Ντάουλ, εκφράζοντας την οργή του για το πώς τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν την υποψηφιότητα του Βέμπερ, πρότεινε την παραμονή του Γιούνκερ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ίσως ακόμη και την επόμενη άνοιξη. Ο Γιούνκερ μάλιστα σε δηλώσεις του φάνηκε να απολαμβάνει τη δυσκολία που συναντούν οι ηγέτες της Ε.Ε. Παρατηρώ με πολλή διασκέδαση, ότι είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ