Η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ξέσπασμα του κορωνοϊού (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Το ανθρωπιστικό κόστος του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερους 349.000 ανθρώπους να έχουν προσβληθεί παγκοσμίως. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού είναι πλέον πάνω από 15.200.
Η διασπορά του ιού έχει ανακηρυχθεί σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο σημαίνει ότι εξαπλώνεται γρήγορα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Πάνω από 180 χώρες έχουν μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα.

Πίνακας: Συνολικός αριθμός θανάτων στην κάθε χώρα ανά αριθμό ημερών/ Πηγή: Financial Times
Το επίκεντρο του κορωνοϊού είναι πλέον στην Ευρώπη. Η Ιταλία πλέον έχει τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται πιο γρήγορα στην Ιταλία και στην Ισπανία απ’ ό,τι στην Κίνα, όταν βρισκόταν στο αντίστοιχο στάδιο του ξεσπάσματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξάπλωση του ιού στις χώρες του πίνακα, με ορισμένες από αυτές να βρίσκονται στην τροχιά της Ιταλίας/ Πηγή: Financial Times
Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, η  Ελλάδα παρουσιάζει μέχρι στιγμής καλή εικόνα καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι τόσο απότομος όσο αυτός της δυτικής Ευρώπης.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται περίπου 33% την ημέρα, σημάδι ότι κι άλλες χώρες μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις με την Ιταλία.
Πηγή: FT

ΣΧΟΛΙΑ