Ερντογάν: Δεν θα δεχτούμε καμία καθυστέρηση στη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως δεν θα δεχθεί καθυστέρηση εκ μέρους των ΗΠΑ στην εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται ο Τύπος.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμιά καθυστέρηση. Πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα», δήλωσε ο Ερντογάν σε τούρκους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε χθες από επίσκεψή του στη Ρωσία.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν στις 7 Αυγούστου, έπειτα από δύσκολες συνομιλίες, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές ζώνες που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση εναντίον των YPG που έμοιαζε επικείμενη.

Η πολιτοφυλακή αυτή θεωρείται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας των σχέσεών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 μια εξέγερση εναντίον των αρχών της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Το σύμφωνο που συνήφθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει στόχο να καθαρισθεί η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη από την παρουσία των YPG και να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας, είναι ένα καλό μέτρο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κοινές περίπολοι με τις ΗΠΑ θα αρχίσουν «σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑ