Γερμανός ΥΠΕΞ: Συμφωνία για ναυτική «περιφρούρηση» του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε σε μια νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο.

Η δήλωση του Χάικο Μάας έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, μιας και η αντίθεση (κυρίως) της Αυστρίας στην υλοποίηση της επιχείρησης προϊδέαζε για «ναυάγιο» των συζητήσεων, κάτι που είχε παραδεχθεί και νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι εκκλήσεις προς τη Βιέννη για αλλαγή στάσης είχαν απευθύνει αρκετά κράτη, όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είχε αναφέρει ο Ζαν Ασελμπορν.

Η εντολή για την επιχείρηση «Σοφία» παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης παρέμενε ανενεργό. Τα κράτη μέλη είχαν αποσύρει τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποδοχή τους.

ΣΧΟΛΙΑ