Γερμανία: 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα δεχθεί άμεσα από την Ελλάδα

Την απόφασή της να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανία στο πλαίσιο του σχετικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γερμανία την Τετάρτη (08.04.2020), η χώρα θα δεχθεί την επόμενη εβδομάδα πενήντα ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα αναμένεται να κλείσει κατά την συνεδρίαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (09.04.2020), σε εφαρμογή απόφασης που είχε λάβει η κυβερνητική επιτροπή στις 8 Μαρτίου.

Η μετακίνηση των παιδιών θα ξεκινήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και επισημαίνει ότι η δράση γίνεται στο πλαίσιο μιας “ευρωπαϊκής λύσης” στο πρόβλημα.

Την ευθύνη του συντονισμού της διαδικασίας έχει αναλάβει η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΙΟΜ).

Μετά την άφιξή τους στην Γερμανία, τα παιδιά θα τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όπως προβλέπουν τα μέτρα της χώρας για τον κορονοϊό και κατόπιν θα κατανεμηθούν σε διάφορα κρατίδια.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα το Λουξεμβούργο αποφάσισε και αυτό να αναλάβει την ευθύνη 12 ασυνόδευτων ανήλικων από προσφυγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ακόμη η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία έχουν εκφράσει την βούληση να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Σε κάποιες χώρες, αυτή η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να δεχθεί περισσότερους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

Η σχετική απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής κάνει άλλωστε λόγο για συνολικά 1000 -1500 παιδιά και εφήβους έως 14 ετών, τα οποία είτε είναι ασυνόδευτα είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις ρητές υποσχέσεις τους, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιθυμούν να δεχτούν επί του παρόντος τους ασυνόδευτους ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα.

“Εκτός από το Λουξεμβούργο, είμαστε οι μόνοι που εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε παιδιά. Αλλά δεν θέλουμε όμως να περιμένουμε τους άλλους και ξεκινάμε τώρα. Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Μάας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να φέρει στη Γερμανία από την Ελλάδα 350 έως 500 ασυνόδευτα παιδιά τις προσεχείς εβδομάδες.

Τα πρώτα 50 θα γίνουν δεκτά από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας την επόμενη εβδομάδα και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Στη συνέχεια θα κατανεμηθούν σε διάφορα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία σχεδιάζει να οργανώσει μια πτήση για τη μεταφορά των παιδιών από την Ελλάδα μαζί με το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει συμφωνήσει να δεχτεί 12 παιδιά και εφήβους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, αποφάσισε τον Μάρτιο να δεχτεί συνολικά 1.000 έως 1.500 παιδιά, τα οποία είναι είτε σοβαρά άρρωστα ανήλικα είτε κάτω των 14 ετών και ασυνόδευτα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει αρχικά να δεχτούν ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Κροατία και η Λιθουανία.

ΣΧΟΛΙΑ