Γαλλία: Εξαγωγές ρεκόρ κατέγραψε η σαμπάνια το 2017

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών και ποτών το 2017, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εξαγωγέων Γαλλικών Κρασιών και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS). Το ρεκόρ ήρθε παρά την ανατίμηση του ευρώ, καθώς υπήρξε ισχυρή άνοδος των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη αναδεικνύονται σε πολύ ισχυρό εξαγωγικό κλάδο της Γαλλίας, καθώς βρίσκονται στη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αεροπορική βιομηχανία και στην τρίτη τα αρώματα και τα καλλυντικά.

Αύξηση 8,5% έναντι του 2016 

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν στα 12,91 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,5% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Οι πωλήσεις κρασιού επίσης αυξήθηκαν κατά 6% βάσει όγκου, καταγράφοντας την πρώτη τους αύξηση εδώ και πέντε χρόνια.

Κύριοι «τροφοδότες» της αύξησης είναι η αμερικανική και η κινεζική αγορά, δηλαδή η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τα γαλλικά κρασιά.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9,5% και ξεπέρασαν το όριο των 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, χάρη στο κονιάκ, που αντιστοιχεί στο 40% της αξίας των εξαγωγών.

Στην Κίνα, όπου η ευημερία της μεσαίας τάξης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις πωλήσεις των προϊόντων πολυτελείας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,5% στο 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στο κονιάκ και τα κρασιά Bordeaux.

Συνολικά, οι εξαγωγές κονιάκ αυξήθηκαν κατά 10,8% στα 3,07 δισ. ευρώ το 2017. Οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 8,67 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων σαμπάνιας κατά 7,4% στα 2,82 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη FEVS.

Η Βρετανία περιόρισε τη σαμπάνια 

Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7% στο 1,33 δισεκ. ευρώ. Οι πωλήσεις σαμπάνιας στη Βρετανία, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 4-5% λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι της στερλίνας ύστερα από το δημοψήφισμα για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ