Τρίτη 26 Μαρτίου 2019
18.9 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου οι αποφάσεις για την πρώτη κατοικία Πώς δηλώνεται στο Ε1 η αλλαγή κατοικίας που έγινε το 2018 Στις 28 Μαρτίου η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο το «τέλος» στην αλλαγή ώρας Συγκλόνισε ο Σπανούλης για Θανάση Γιαννακόπουλο: «Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα» (VIDEO) Στον ανακριτή η 32χρονη που κατηγορείται ότι έριξε τον σύντροφό της από μπαλκόνι Την Τετάρτη η παρουσίαση των υποψηφίων του Κ. Σπηλιόπουλου στην Αιτωλοακαρνανία Δυτ. Αχαϊα: Ο δήμαρχος δεν επέτρεψε στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. να καταθέσει στεφάνι Κοινωνικό μέρισμα Πάσχα 2019: Τι ισχύει – Όλα τα σενάρια «Έλληνες Ριζοσπάστες» το νέο κόμμα του Σάββα Τσιτουρίδη Τουρκία: Τραγωδία με πρόσφυγες – Πνίγηκαν τρεις γυναίκες και ένα νήπιο Η ερυθρά παλίρροια «χτύπησε» και πάλι τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Αυτό το άγαλμα από κερί προορίζεται να λιώσει

Αυτό το άγαλμα από κερί προορίζεται να λιώσει

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Ουρς Φίσερ (Urs Fischer) φιλοτεχνεί γλυπτά από κερί, τα οποία έχουν φυτίλι – καμιά φορά περισσότερα από ένα – το οποίο φυτίλι ανάβουν και το γλυπτό λιώνει

Τελευταία δημιουργία του, ένα μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους άγαλμα της Ρωσίδας συλλέκτριας έργων τέχνης Ντάσα Ζούκοβα. Από κερί. Η «Dasha» παρουσιάζεται στη γνωστή γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο, φορώντας ένα ροζ φόρεμα, και με ένα φυτίλι στην κορυφή της «κεφαλής» της.

Εκτός από αυτό το φυτίλι, έχουν τοποθετηθεί και άλλα φυτίλια σε «στρατηγικά» σημεία του γλυπτού, έτσι ώστε με το που θα τα ανάψουν το καλλιτέχνημα θα αργήσει αργά-αργά να λιώνει και σε διάστημα δύο μηνών στη βιτρίνα της γκαλερί στην οδό Ντέιβις θα υπάρχει ένας σωρός λιωμένο κερί. Κάτι σαν σύγχρονο memento mori, που θα θυμίζει στους περαστικούς ότι η ζωή, η ομορφιά και η τέχνη είναι περαστική.

 Ο Ουρς -που γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1973- άρχισε να φτιάχνει κεριά στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας. Σταδιακά, τα γλυπτά του από κερί έγιναν πιο ρεαλιστικά και μπορούσαν να καίγονται σε διάστημα αρκετών μηνών. Πριν εφτά χρόνια, έφτιαξε από κερί αντίγραφο του έργου «Η Αρπαγή των Σαβίνων» (έργο του 1583, του Τζανμπολόνια). Πέρυσι, από κόκκινο κερί έφτιαξε γλυπτό του Φλωρεντίνου πωλητή αρχαιοτήτων Φαμπρίτσιο Μορέτι, το οποίο ενσωμάτωσε σε μία τεράστια προτομή του Αγίου Λεονάρδου. Φιτίλια είχαν τοποθετηθεί στο ομοίωμα του Μορέτι έτσι ώστε καθώς έλιωνε, ρυάκια από κόκκινο κερί έρεαν πάνω στη λευκή προτομή του Αγίου (η οποία δεν έλιωνε), αφήνοντας μια «αιμάτινη» πληγή πάνω στον προστάτη άγιο των φυλακισμένων.

 Η «Dasha» εκτίθεται στην γκαλερί Gagosian από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου.

Πηγή: Real.gr –

ΣΧΟΛΙΑ