Άκυρο το διδακτορικό του υπουργού Οικονομικών στη Σερβία

Για λογοκλοπή

Την ακύρωση του διδακτορικού του υπουργού Οικονομικών της Σερβίας, Σίνισα Μάλι, για λογοκλοπή, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η γνωμάτευση της Επιτροπής επαγγελματικού ήθους του πανεπιστημίου είχε κρίνει ότι το διδακτορικό του ΥΠΟΙΚ της Σερβίας «αποτελεί λογοκλοπή αφού σε πολλά σημεία ιδιοποιείται ξένη πνευματική δημιουργία με ανήθικο, παράνομο τρόπο». Πλέον, με την απόφαση της Συγκλήτου κλείνει οριστικά η υπόθεση για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού ο Σίνισα Μάλι δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Εχει όμως δικαίωμα να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών είχε κατηγορηθεί το 2014 για λογοκλοπή, από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, που είχαν ζητήσει να του αφαιρεθεί ο τίτλος του διδάκτορα. Εξαιτίας πολιτικών πιέσεων και παρεμβάσεων, είχε καθυστερήσει η έρευνα των πανεπιστημιακών αρχών για τις καταγγελίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ομως, το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο, όταν πριν από ένα μήνα φοιτητές έκαναν κατάληψη στην πρυτανεία, ζητώντας να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ