Συντονισμός δράσεων φοιτητικών συλλόγων του ΑΕΙ Πάτρας

«Με τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας να ρίξουμε τις σύγχρονες χούντες!»

«O φετινός «εορτασμός» του Πολυτεχνείου λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερο τοπίο που από τη μια χαρακτηρίζεται από τους ανταγωνισμούς και από την άλλη από την προσπάθεια των λαών να σηκώσουν κεφάλι.. Εμπνεόμαστε από την αντίσταση των Κούρδων ανταρτών-ισσών , από τις εξεγέρσεις στη Χιλή, στο Εκουαδόρ αλλά και σε όλο τον κόσμο ώστε οι λαοί να δείχνουν το δρόμο. Το ίδιο πνεύμα της εξέγερσης οφείλουμε να μεταφέρουμε και στην περιοχή μας όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεση. Επίθεση σε εργαζομένους και νεολαία με το πέρασμα του αναπτυξιακό νόμου και την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την παιδεία. Ένα νομοσχέδιο  που χτυπά το σύνολο της εκπαίδευσης, επιτίθεται στο δημόσιο – δωρεάν χαρακτήρα της, διαγράφει φοιτητές – ιες, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, θεσπίζει τη βάση του 10 κ.α. Παράλληλα από την αρχή της διακυβέρνησής της επιδιώκει να καταστείλει ολοσχερώς κάθε φωνή αντίστασης (εκκένωση καταλήψεων, κατάργηση ασύλου, δικαίωμα στην απεργία, καταστολή).

 Όλα τα παραπάνω βρήκαν αντίσταση από την πρώτη στιγμή με πλήθος φοιτητικών συλλόγων να συνεδριάζουν, να κάνουν καταλήψεις, να κλιμακώνουν τη δράση τους και να βρίσκονται με συνέχεια στο δρόμο. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή με επιστράτευση και ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής χτυπά του συλλόγους χωρίς να καταφέρνει να ξεμπερδεύει με τους αγώνες μας ! Αποκορύφωμα αποτέλεσε το λοκ – αουτ στην ΑΣΟΕΕ και η κήρυξη παράνομης της κατάληψης στην Ξάνθη που είναι μόνο δύο παραδείγματα για το τι συνεπάγεται η κατάργηση ασύλου. Ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι το δόγμα  «νόμος και τάξη» που προωθεί η κυβέρνηση επιδιώκει την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας φαίνεται ξεκάθαρα πως στο στόχαστρο θέτουν τους αγώνες φοιτητών και εργαζομένων, τις πολιτικές καταλήψεις , τις καταλήψεις στέγασης προσφύγων κ.α.. Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος ήταν άμεση και μαζική με κινητοποιήσεις ενάντια στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ πανελλαδικά. Δεν υποταχθήκαμε στο κλίμα τρομοκρατίας και στη βία της κυβέρνησης , η οποία έφτασε όχι μόνο να επιστρατεύει διμοιρίες των ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές που μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ ώστε να σπάσουν το λοκ – αουτ και να πραγματοποιήσουν κανονικά την γενική τους συνέλευση (όπως είχε αποφασιστεί) αλλά να συλλαμβάνει αγωνιστές , να απαγορεύει στο ΕΚΑΒ να δώσει πρώτες βοήθειες θυμίζοντας μας με το χειρότερο τρόπο το παρελθόν της χούντας του ’73.

Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων και στην προσπάθεια κλιμάκωσης τους οφείλουμε να συνεχίσουμε και στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Βαδίζοντας στους δρόμους του Νοέμβρη να βγούμε μπροστά απέναντι στη χούντα της δικής μας εποχής, απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στην πολιτική των μνημονίων, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ,στο ρατσισμό και την φτώχεια. Στο δρόμο που έδειξαν οι μαζικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την πανελλαδική πανεκπαιδευτική στις 31/10, να  μην αφήσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει! Το φοιτητικό κίνημα να παλέψει και να επιβάλλει άμεση επανακατοχύρωση του ασύλου και διεύρυνση του για όλο το λαό, καμία διαγραφή φοιτητή,  αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κατάργηση των διδάκτρων, να μην οριστεί η βάση του δέκα, κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και πτυχίων εξωτερικού με τα αντίστοιχα δημόσια,  δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια! Τους αγώνες και τους νεκρούς  εκείνου του Νοέμβρη τους τιμάμε μόνο με τους δικούς μας αγώνες στο σήμερα. Κόντρα στην σύγχρονη βαρβαρότητα, η απάντηση μας είναι ότι «Οι χούντες πέφτουν μόνο με Πολυτεχνεία».

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου αποκτά αναβαθμισμένο νόημα  λόγω της κλιμάκωσης της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, της έντασης της καταστολής των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και της κατάργησης του ασύλου. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αναβαθμισμένα καθήκοντα για τους φοιτητικούς συλλόγους όσον αφορά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η δράση και ο αγώνας των φοιτητικών συλλόγων δεν μπορεί παρά να λάβει χώρα και αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά στο Παράρτημα, το χώρο που έχει χαραχθεί στη μνήμη του πατραϊκού λαού ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Είναι διακύβευμα για εμάς όλοι οι χώροι που είναι συνδεδεμένοι με τους ανατρεπτικούς αγώνες να παραμένουν σύμβολα αγώνα στο σήμερα όπως και το συγκρότημα σχολείων όπου δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας. Ο χώρος του Παραρτήματος αποτέλεσε κέντρο αγώνα όλων των νεολαιίστικων κινημάτων από το 1973 μέχρι σήμερα. Αποκορύφωμα και σε πλήρη σύνδεση με το σύνολο των δράσεων και των διεργασιών του τριημέρου, αποτελεί η ενιαία πορεία στις 17/11 που θα ξεκινά και θα καταλήγει στο παράρτημα με φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και φορείς όπως γίνεται από το 1998. Όλος ο λαός της Πάτρας, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, σωματεία και συλλογικότητες οφείλουν να βρίσκονται εκεί.

Η Πάτρα αποτελεί την μόνη πόλη που υποτιμάται από ορισμένες δυνάμεις ο φυσικός χώρος της εξέγερσης του ‘73. Πιο συγκεκριμένα με πρωτοβουλία  του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και φέτος διοργανώνεται πρόγραμμα εκδηλώσεων και πορεία μακριά από τον χώρο του Παραρτήματος. Σε αυτή τη βάση το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων απευθύνει κάλεσμα για τον τριήμερο εορτασμό στο Παράρτημα αλλά και την ενιαία πορεία από εκεί για να συνεχίσει το παράρτημα να αποτελεί το κέντρο του τριήμερου εορτασμού. Παρά την αρνητική απάντηση από μεριάς της διοίκησης του εργατικού κέντρου και της κριτικής στο χώρο και τις δυνάμεις που καλούν στο Παράρτημα (που παραπέμπει σε κριτική άλλων πολιτικών χώρων) εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την αναγκαιότητα διεξαγωγής ενιαίας πορείας από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος και να απευθύνουμε ενωτικό αγωνιστικό κάλεσμα στα σωματεία , του συλλόγους και τους φορείς για τον από κοινού εορτασμό και πορεία στο χώρο του Παραρτήματος! Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε ανοιχτοί, οι μόνες κόκκινες γραμμές που θέτουμε είναι η πορεία να έχει σημείο αναφοράς το χώρο του Παραρτήματος  και να περνά από τα σχολεία του Νίκου Τεμπονέρα με πρωτοκαθεδρία να έχουν οι σύλλογοι που διοργάνωσαν τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ.

Σάββατο 16/11:  

  • 18:00 Εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων με τίτλο «Η επίθεση στην εκπαίδευση και η αναγκαία                                          απάντηση του φοιτητικού κινήματος»

 

  • Μοιράσματα σε χώρους νεολαίας και φροντιστήρια για πλατύ κάλεσμα στους μαθητές και τη νεολαία της πόλης
  • Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητικών συλλόγων

Κυριακή 17/11: 

  • 12:00 κλαδικές συζητήσεις πολυτεχνικών και καθηγητικών σχολών
  • 14:00 Εκδήλωση του Φ.Σ Αρχιτεκτονικής με τίτλο «Gentrification και η Αρχιτεκτονική της καταστολής»
  • Πορεία φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και φορέων στις 18:00 από το Παράρτημα

Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Φυσικού, Μαθηματικού.»

ΣΧΟΛΙΑ