Σοκάρουν τα βίντεο με τις εξαγωγές ζώων

Μέτρα στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης πλαισίου για τις συνθήκες εξαγωγής ζωντανών ζώων σε άλλες χώρες λαμβάνει η Αυστραλία, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, που δείχνει τη μεταφορά προβάτων με πλοία προς την Εγγύς Ανατολή.

Οι εξαγωγές αυτές, ζώων που έχουν εκτραφεί σε φάρμες της Αυστραλίας, αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Βρίσκονται όμως στο στόχαστρο των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων. Το πιο πρόσφατο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τραβήχτηκε πάνω στο φορτηγό πλοίο Awassi Express, με σημαία Παναμά, στη διάρκεια πέντε ταξιδιών πέρυσι μεταξύ Αυστραλίας, Κατάρ, Κουβέιτ και Ομάν. Το βίντεο μεταδόθηκε τον Απρίλιο από την οργάνωση Animals Australia και δείχνει ζώα στριμωγμένα, να αγωνιούν πάνω στα περιττώματά τους και να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν στα ζεστά και με κακό εξαερισμό αμπάρια του πλοίου, το οποίο μεταφέρει περισσότερα από 50.000 πρόβατα.

Έπειτα από έρευνα των υπηρεσιών του ο Αυστραλός υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Λίτλπραουντ χαρακτήρισε σήμερα τις εικόνες αυτές «σκανδαλώδεις» και πρόσθεσε πως μετά την έρευνα αυτή θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για να αλλάξουν οι πρακτικές του τομέα.

Οι εξαγωγείς πλέον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα πρέπει να αυξήσουν τον χώρο που διαθέτουν για τα ζώα έως και κατά 39%, ανάλογα με τις εποχές και τις μετεωρολογικές συνθήκες. Ανεξάρτητοι παρατηρητές θα βρίσκονται πάνω σε όλα τα πλοία που μεταφέρουν ζωντανά ζώα. Σε περίπτωση παραβίασης των νέων κανονισμών, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 4,2 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας και οι υπεύθυνοι των εταιρειών που διαπράττουν τις παραβιάσεις θα κινδυνεύουν με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων λένε από την πλευρά τους ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι επαρκή και ζητούν την αναστολή όλων των μεταφορών ζωντανών ζώων προς την Εγγύς Ανατολή για φέτος το καλοκαίρι.

Το 2013 η Αυστραλία είχε αναστείλει για πολλούς μήνες τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο ζώων που μεγάλωναν σε φάρμες, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε κακοποιήσεις που υφίσταντο αγελάδες.

ΣΧΟΛΙΑ